Pitanje savetnici

Ne mogu da se odlučim između fotografije i kamere, turizma i hotelijerstva, i novinarstva.

U velikoj sam dilemi što se tiče fakulteta. Poslednja sam godina srednje škole i imam vrlo različita interesovanja. Istražila sam dosta i o pozitivnim i negativnim stranama svakog zanimanja koje me interesuje, ali i dalje ne mogu da odlučim, jer nisam sigurna ni šta od toga me više zanima, kako kad, ne znam ni po kom bih kriterijumu odlučila. Zanima me fotografija, kamera, ali nisam nikada ušla u tu priču kao zanimanje i bavila se nešto više time da bih shvatila šta od toga tačno želim pa da se spremim za FDU, tako da je moje vreme za državni fakultet prošlo, ali svakako postoji tu opcija privatni, Singidunum je dobar što se tiče toga, smer Digitalne umetnosti, mada ne znam kakva je situacijama zapošljavanja u ovom zanimanju, veoma je klimavo, a pritom ne znam zanima li me i nije malo plaćati fakultet a da to ne bude to. Drugo što me interesuje jeste turizam i hotelijerstvo, isto na Sing. i imaju odlične uslove i mnogo toga nude, i u vezi ekonomije što me ne zanima toliko, ali imaju moji roditelji privatni binis, pa bi mi koristilo jer me interesuje da uđem u tu priču oko posla, a pored toga ima i sve vezano za turizam, mada je i tu stanje zapošljavanja teško. A poslednje što me interesuje jeste novinarstvo, takođe bih na Sing., deluje mi da su dobri za to, ne znam, nisam se raspitala za taj smer kada sam išla jer sam išla za Turizam i za Umetnosti, a ovo mi je od skoro na pameti. Mada svaki posao, nešto što mene interesuje da se time bavim, je teško, tako da gledam da onda prosto upišem šta mi više leži i sa tim se snađem posle kako se snađem jer je to pravi kriterijum procene, ali to su sve finese s malim razlikama i menja mi se mišljenje jer ne mogu negde baš da se zamislim više od ovog drugog. Idu mi jezici, društvene nauke, a očigledno se najviše traži It smer i nešto skroz suprotno. Šta biste mi savetovali? Najviše oko tog zapošljavanja. I kakvo vam je mišljenje o Singidunumu, i ako imate neke informacije kako je na tim smerovima ili nešto slično. Izvinjavam se što je dugo, nadam se da ćete mi bar na mejl odgovoriti. Hvala unapred

1316
pre 5 godina

Odgovor savetnice:

Nedoumice koje imaš su vrlo česte kod mladih koji tek treba da upišu fakultet. Svi smo se pre upisa pitali da li ćemo pogrešiti u izboru. Nemoj da te to zabrinjava i sputava u tome da doneseš odluku. Situacija sa zapošljavanjem je uvek neizvesna. Neko se zaposli odmah po završetku studija, pa čak i kada su poslovi u struci koja je teško tražena, a neko na posao čeka godinama. Šta god da upišeš, savetujem ti da se u toj oblasti angažuješ i van fakulteta, kroz volontiranje, prakse, kako bi stekla specifična znanja i veštine i na taj način sebi povećaš mogućnost za dobijanje posla po završetku.

Super je što si već istražila pozitivne i negativne strane svakog zanimanja koje te interesuje. Digitalne umetnosti deluju kao zanimljiv smer i nude različita usmerenja. Međutim, u pravu si da je situacija sa zaposlenjem malo teža jer npr. kamera, fotografija jesu manje tražena zanimanja. To su danas više usmerenja koja pružaju mogućnost samostalnog rada, koji je sada sve popularniji. Dakle, mogla bi sama osnuješ nešto svoje i da te ljudi angažuju kada treba nešto npr. da se snimi. Vidim da imaju i dizajn igara, a pošto si pomenula IT, eto to je jedno od zanimanja koje je danas veoma traženo.

Po završetku turizmologije možeš da radiš u turističkim agencijama, turističkim organizacijama, hotelskim i ugostiteljskim objektima i sl. Ovde pročitaj više o ovom zanimanju.

O novinarstvu možeš više pročitati ovde. A ispod imaš linkove ka opisima zanimanja:

Filmski novinar i kritičar

Novinar

Radio novinar

Ja sam svakako uvek za opciju da glavni kriterijum bude ono što voliš da radiš :) Zamisli da se ceo život baviš onim što ti baš i ne prija. Neka ti jedan od kriterijuma bude i u kakvom bi okruženju volela da radiš. Po ovim zanimanjima koja tebe interesuju mogu da zaključim da si ti više za rad na terenu nego u kancelariji. Turizmologija i novinarstvo zahtevaju mnogo komunikacije sa ljudima, dok kod digitalnih umetnosti i toga ima, ali u mnogo manjoj meri.

Generalno ćeš tek kroz studiije da osvestiš da li je to ono što si zaista htela i čime bi volela da se baviš. Čak i da shvatiš da to nije to, i to je u redu i vrlo često se dešava. Određeni broj studenata odustane i nakon prve godine jer shvate da žele nešto drugo. Šta je jedna godina u odnosu na sve koje ti predstoje. Tako da ne dopusti da te to obeshrabri. 

Ukoliko i dalje nisi sigurna, predlažem ti da uradiš testove na našem portalu BOŠ karijera. Nakon urađenih testova, sistem će ti na osnovu tvojih rezultata izbaciti koja zanimanja bi mogla da ti odgovaraju. Možda tako dobiješ jasniju sliku čime bi volela da se baviš.

Nadam se da sam ti bar malo pomogla i približila odluci.