Pitanje savetnici

Farmaceutski fakultet u Beogradu ili Novom Sadu?

Zdravo. Završila sam osmi razred i sada upisujem prirodno-matematički smer u gimnaziji. Interesuje me farmacija, međutim nisam sigurna da li je bolje studirati u Beogradu ili Novom Sadu. Želja mi je da se nakon fakulteta zaposlim u inostranstvu. Razmišljala sam o SAD-u ili o Evropi. Na sajtu Farmaceutskog fakulteta u Novom Sadu sam pročitala da njihova diploma važi u svim zemljama Evrope, pa me zanima da li isto to važi i za Farmaceutski fakultet u Beogradu?

1163
pre 5 godina

Odgovor savetnice:

Svaka čast što već sada razmišljaš o svojoj budućnosti i što si proaktivna pa na vreme istražuješ mogućnosti :) Na Farmaceutskom fakultetu u Novom Sadu je diploma priznata u zemljama Evropske Unije, ali ako ja dobro razumem to što piše, to važi samo za određene studijske programe kao što su strukovne studije Zdravstvene nege i Socijalne gerontologije i master studije Integrativne zdravstvene nauke. Ostali programi su usklađeni sa programima nekih univerziteta u Evropi. Nisam sigurna da li to automatski znači da je diploma priznata u svim zemljama. Možda ne bi bilo loše da pozoveš fakultet i proveriš tu informaciju.

Isto bih ti preporučila i za fakultet u Beogradu. Najbolje bi bilo da pozoveš studentsku službu i dobiješ od njih tačne informacije.

Što se studiranja tiče, mislim da nema neke razlike. Farmacija u Beogradu jeste nekako najpopularnija, međutim verujem da bi ti bila jednako vredna i na jednom i na drugom, da bi se trudila i redovno učila i da samim tim, ako budeš želela da se zaposliš u Srbiji, neće biti toliko bitno koji si od ova dva fakulteta završila. Preporučila bih ti da pogledaš smerove koje nude i jedan i drugi i koji se predmeti izučavaju i neka ti to bude jedan od kriterijuma za izbor. Imaš još dosta vremena da doneseš odluku, možda se nešto i promeni u naredne 4 godine.