Pitanje savetnici

Idem u Ekonomsku školu i uskoro treba da upišemi neki fakultet. Koji fakultet upisati? Nisam posebno zainteresovana ni za šta.

Idem u Ekonomsku školu. Trebam uskoro upisati neki fakultet. Koji fakultet upisati? Nisam posebno zainteresovana za nešto. Ne volim ove predmete i htjela bi da ih nema na fakultetu koji budem upisala: Istorija, Matematika, Geografija. Nemam dovoljno znanja iz Engleskog, ne znam pričati...iz informatike također. Srpski i ruski jezik mi ne odgovaraju pošto se dosta uči o književnosti. Zaista ne znam šta da radim i koji ću fakultet upisati. Inače što se tiče ocjena, mogu bilo koji. Zaista mi treba neki fakultet da mogu naći posao odmah nakon završetka. Koji da upišem?

1657
pre 5 godina

Odgovor savetnice:

Nedoumica koja te muči je vrlo česta kod mladih koji završavaju srednju školu. S obzirom da imaš dobre ocene, u prednosti si što se tiče izbora fakulteta.

Da počnem od tvoje poslednje rečenice. Koji god fakultet da upišeš, teško je da neko može da ti garantuje da ćeš da se zaposliš odmah po završetku. Tačno je da postoje neki perspektvniji i atraktivniji fakulteti za studiranje, tj. oni koji osposobljavaju za zanimanja za kojima trenutno postoji veća potražnja. Međutim, zaposlenje svakako zavisi od tebe same, od tvog uloženog truda i rada tokom studija, a i po završetku. Ako već tokom studija počneš da se usavršavaš u oblasti koju studiraš, veća je verovatnoća da ćeš pre naći posao. To podrazumeva pohađanje kurseva, obuka, volontiranje, prakse i ostale vidove usavršavanja kako u okviru, tako i van fakulteta. Samim tim ćeš steći i praktično iskustvo pored teorijskog i povećati svoju zapošljivost. Danas poslodavci izuzetno cene mlade ljude koji već tokom studentskih dana pokazuju više interesovanja za oblast kojom planiraju da se bave.

To što neke predmete ne znaš baš dobro ne bi trebalo da ti predstavlja prepreku u odabiru fakulteta ako otkriješ da te određeni fakultet zaista zanima. Ako imaš dobre ocene, znači da vredno učiš sve što je potrebno, pa čak i ono što ne voliš, kao što su matematika, geografija i istorija. Hoću da kažem, ako se odlučiš za neki fakultet na kojem će se tražiti konverzacija na engleskom jeziku ili dobro informatičko znanje, sigurna sam da ćeš uz dodatan trud uspeti to da savladaš. Znanje engleskog jezika i rad na kompjuteru je ono što svaki poslodavac danas traži, pa će ti sigurno značiti da dopuniš znanje iz tih predmeta.

Pođi od toga da li više voliš prirodne ili društvene nauke. Koji predmeti u školi su ti baš lepo išli i nisi imala teškoća da ih savladaš? Čime se baviš u slobodno vreme? Da li možda neka od tih aktivnosti može da ti bude i zanimanje? Razmisli šta je ono u čemu zaista uživaš. Kakvo bi volela da ti bude radno okruženje? Da li bi ti više prijao rad u kancelariji ili terenski rad? Rad sa ljudima, u timu, ili možda neki individualni poslovi? Sve su ovo neka pitanja na koja možeš sebi da odgovoriš i proveriš u svom okruženju da li ima ljudi čiji posao odgovara tim opisima.

Savetovala bih ti da uradiš testove na našem portalu. Možeš ih naći ovde. Sigurna sam da će te malo približiti odluci. Kada uradiš sva tri testa, dobićeš opise zanimanja koja bi mogla da odgovaraju tvojim interesovanjima i osobinama, kao i fakultete na kojima bi mogla da studiraš. Pročitaj opise, pogledaj programe ponuđenih fakulteta, spiskove predmeta pa ćeš možda dobiti ideju šta bi mogla da studiraš.

Ako i nakon toga budeš imala nekih pitanja, slobodno mi piši pa ćemo da prodiskutujemo šta bi za tebe moglo da bude najbolje.

Nadam se da sam bar malo bila od pomoći i da se čujemo još :)