Aktuelno

Vršnjačko karijerno informisanje – trodnevna obuka za srednjoškolce u Beogradskoj otvorenoj školi

Od 24. do 26. decembra u prostorijama Beogradske otvorene škole održana je obuka za srednjoškolce „Zove te karijera – Karijerni informatori za srednjoškolce (KIS)“. Obuka je održana u okviru istoimenog projekta koji sprovodi BOŠ, a finansijski podržava Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, i okupila je 20 učenika učenika/ca, predstavnika/ca učeničkih parlamenata, iz 10 srednjih škola iz 8 mesta širom Srbije – Užice, Subotica, Vranje, Leskovac, Loznica, Veliko Gradište, Stara Pazova, Beograd.  

Oni su kroz radioničarski, timski rad i praktične vežbe imali priliku da saznaju više o pojmu (modernom i tradicionalnom) karije, onlajn reputaciji, karijernom informisanju i donošenju karijernih odluka, o preduzetništvu i preduzetničkom učenju, kao i o alatima za aktivno traženje posla. Radilo se i na prepoznavanju osobina, veština i profesionalnih interesovanja, a na kraju trodnevne obuke, timovi srednjoškolaca su izrađivali i planove za sprovođenje aktivnosti vršnjačkog karijernog informisanja u svojim školama.

Pored zvaničnog radnog dela, BOŠ je za učesnike organizovao i turističku turu obilaska centra Beograda, kao i gledanje pozorišne predstave „Muškarčine“. Nakon predstave, učenici/ce su imali priliku da razgovaraju sa glumcima predstave o njihovim karijernim putevima i odlukama.

Ova obuka je organizovana sa ciljem jačanja kapaciteta učeničkih parlamenata da sarađuju sa školskim timovima za karijerno vođenje i savetovanje kroz primenu modela vršnjačke edukacije za karijerno informisanje. Takođe, ovakvim obukama se doprinosi uspešnoj tranziciji srednjoškolaca sa nižih na više nivoe obrazovanja, kao i iz obrazovanja na tržište rada.

 

312
28.12.2015
EU flag Rad portala BOŠ Karijera podržava Evropska unija u okviru programa „Evropa za građane i građanke“.