Aktuelno

Upoznaj sebe i započni svoji karijeru!

 

U procesu razmišljanja o tome kakvu odluku u vezi sa karijerom treba da donesete, važno da upoznate svoje osobine ličnosti i interesovanja. Možda ste do sada već bili kod psihologa i radili neki od testova ličnosti i možda vam je baš on pomogao da bolje upoznate sebe. Pored testova ličnosti koji su naučno provereni, postoje i brojni testovi koji možete naći na internetu a koji mogu biti prava podrška ako ste na početku izbora karijere ili pak razmišljate u kom pravcu treba da se razvija vaš karijerni put. Kada prepoznate svoje veštine, interesovanja, osobine onda je i lakše odabrati i dalje razvijati svoj karijerini put. Zato budite vredni, odvojite vreme i upoznajte sebe!

 


Pored testova na našem portalu, predstavljamo vam još jedan od korisnih alata na internetu koji vam može pomoći za upoznavanje sebe - upitnik o ličnosti - http://www.16personalities.com/sr. Takođe, u okviru rezultata koje dobijete popunjavanjem ovog upitnika, postoje i tekstovi na engleskom jeziku u kojima se objašnjava koja zanimanja odgovaraju vašem tipu ličnosti, koje možete naći ovde. Treba imati u vidu da vam predložena zanimanja ne moraju uopšte odgovarati. Međutim, lista zanimanja koja su povezana sa rezultatima ovog upitnika može biti dobra početna osnova i koristan spisak predloga o kojima možete razmisliti.

Važno je napomenuti da ne treba da smatrate da je ovaj upitnik potpuno tačan. Ako mislite da opis tipa ličnosti koji dobijete kao rezultat ne odgovara tome kakvi ste vi kao osoba, ne morate ga uzimati u obzir. Kao i kod svakog upitnika, verovatnije je da će rezultati više odgovarati tome kako se vi ponašate u stvarnosti, ako budete iskreni pri odgovaranju na pitanja. Imajte u vidu da je ovo samo jedan od alata koji vam može pomoći, ali svakako nije dovoljan.

Na kraju, veoma je važno i da imate na umu da su, pored osobina, u razmišljanju o odgovarajućim zanimanjima, važna i vaša znanja, veštine, interesovanja i vrednosti kao i temeljno prikupljanje informacija o tržištu rada. Karijera se gradi, zato budite vredni i  razvijajte svoje mogućnosti. 

804
02.02.2016
EU flag Rad portala BOŠ Karijera podržava Evropska unija u okviru programa „Evropa za građane i građanke“.