Aktuelno

Prvi put u Beogradu: Dan praktikanata

Beogradska otvorena škola i Krovna organizacija mladih Srbije obeležavaju ove godine po prvi put u Srbiji Dan praktikanata.

U sklopu obeležavanja događaja pokrenuta je onlajn kampanja na socijalnim mrežama gde će mladi deliti svoja iskustva sa prakse koristeći heštegove #MojaPraksa, #NeBurekPraksa i #InternsDay. Centralna aktivnost kampanje biće događaj povodom obeležavanja Dana praktikanata koji će se održati 10. novembra 2017. godine u Beogradu na Platou kod Filozofskog fakulteta, od 12 do 14 časova.  Tokom događaja biće održan simbolični performans pod nazivom #NeBurekPraksa, čiji je cilj da skrene pažnju javnosti na loš kvalitet praksi u Srbiji.

Položaj mladih u Srbiji karakteriše visoka stopa nezaposlenosti i otežana tranzicija iz obrazovanja na tržište rada. Kako bi došli do prvog zaposlenja mladima je najčešće neophodno radno iskustvo i mreža kontakata, koje mogu steći kroz učešće u programima praksi. Međutim, neretko se dešava da upadnu u začarani krug, gde iz jedne prakse prelaze u drugu, bez izgleda za zaposlenje.  Pored toga, mnoge prakse ne ispunjavaju svoju primarnu svrhu, a to je učenje kroz rad, obuka i razvoj veština relevantnih za zaposlenje.

Istraživanja u Srbiji su pokazala da mladi imaju pozitivne stavove prema praksama, ali da je čak 50% mladih bilo u programu prakse bez mentorstva, 77% je učestvovalo u programu prakse bez ugovora, a čak 90% praktikanata nije bilo plaćeno. Ovakvi podaci ne iznenađuju, imajući u vidu nalaze analiza Beogradske otvorene škole, koji ukazuju na to da u Srbiji ne postoji adekvatna ugovorna forma za regulisanje odnosa između „praksodavaca“ i praktikanata, kao i da ne postoje mehanizmi za obezbeđivanje kvaliteta radnih praksi.

U zemljama EU situacija je tek neznantno bolja. Podaci ukazuju da se više od polovine praksi ne plaća, a da trećina ne sadrži nikakav plan učenja. Savet ministara EU je stoga izdao Preporuku o kvalitetnom okviru za sprovođenje praksi, a omladinske organizacije su pokrenule inicijativu za obeležavanje  Međunarodnog dana praktikanata. Beograd će se ove godine po prvi put pridružiti evropskim gradovima poput Ženeve, Madrida, Brisela i Pariza i obeležiti Dan praktikanata.

Pozivamo sve zainteresovane da se uključe u onlajn kampanjiu i da nam se pridruže u petak 10. novembra 2017, od 12 časova na Platou kod Filozofskog fakulteta kako bismo zajedno obeležili Dan praktikanata i skrenuli pažnju poslodavcima, mladima i široj javnosti da prakse imaju efekata samo ukoliko su kvalitetne. Više o događaju možete videti OVDE.

Za više informacija o događaju možete kontaktirati Nataliju Golović natalja.golovic@bos.rs na telefon 011 30 61 341.

Obeležavanje Dana praktikanata 2017. delimično je podržano od strane programa „Evropa za građane i građanke“.

 

 

 

297
07.11.2017
EU flag Rad portala BOŠ Karijera podržava Evropska unija u okviru programa „Evropa za građane i građanke“.