Aktuelno

PO DRUGI PUT U BEOGRADU: MEĐUNARODNI DAN PRAKTIKANATA

Beogradska otvorena škola uz podršku Solidar Suisse-a obeležava ove godine po drugi put u Srbiji Međunarodni dan praktikanata. Događaj se organizuje u okviru projekta "Kvalitetne radne prakse - put ka zapošljivosti mladih", a podržan je i od strane Krovne Organizacije Mladih Srbije i Organizacije Kreativnog Okupljanja.

U sklopu obeležavanja događaja pokrenuta je onlajn kampanja na socijalnim mrežama gde će mladi deliti svoja iskustva sa prakse koristeći heštegove #KvalitetnePrakse i #3u1prakse. Centralna aktivnost kampanje biće događaj povodom obeležavanja Dana praktikanata koji će se održati 9. novembra 2018. godine u Beogradu na Platou kod Filozofskog fakulteta, od 12 do 14 časova.  Tokom događaja biće održan  performans pod nazivom #3u1prakse , čiji je cilj da na alegoričan i duhovit način skrene pažnju javnosti na loš kvalitet praksi u Srbiji.

Položaj mladih u Srbiji karakteriše visoka stopa nezaposlenosti i otežana tranzicija iz obrazovanja na tržište rada. Kako bi došli do prvog zaposlenja mladima je najčešće neophodno radno iskustvo i mreža kontakata, koje mogu steći kroz učešće u programima praksi. Međutim, neretko se dešava da upadnu u začarani krug, gde iz jedne prakse prelaze u drugu, bez izgleda za zaposlenjem.  Pored toga, mnoge prakse ne ispunjavaju svoju primarnu svrhu, a to je učenje kroz rad, obuka i razvoj veština relevantnih za zaposlenje.

Istraživanja u Srbiji su pokazala da mladi imaju pozitivne stavove prema praksama, ali da je čak 50% mladih bilo u programu prakse bez mentorstva77% je učestvovalo u programu prakse bez ugovora, a čak 90% praktikanata nije bilo plaćeno. Ovakvi podaci ne iznenađuju, imajući u vidu nalaze analiza Beogradske otvorene škole, koji ukazuju na to da u Srbiji ne postoji adekvatna ugovorna forma za regulisanje odnosa između „praksodavaca“ i praktikanata, kao i da ne postoje mehanizmi za obezbeđivanje kvaliteta radnih praksi.

U zemljama EU situacija je tek neznatno bolja. Podaci ukazuju da se više od polovine praksi ne plaća, a da trećina ne sadrži nikakav plan učenja. Savet ministara EU je stoga izdao Preporuku o kvalitetnom okviru za sprovođenje praksi, a omladinske organizacije su pokrenule inicijativu za obeležavanje Međunarodnog dana praktikanataBeograd će se ove godine po drugi put pridružiti evropskim gradovima poput Ženeve, Madrida, Brisela i Pariza i obeležiti Dan praktikanata.

Pozivamo sve zainteresovane da se uključe u onlajn kampanjiu i da nam se pridruže u petak 9. novembra 2018, od 12 časova na Platou kod Filozofskog fakulteta kako bismo zajedno obeležili Međunarodni dan praktikanata i skrenuli pažnju poslodavcima, mladima i široj javnosti da prakse imaju efekata samo ukoliko su kvalitetne. Više o događaju možete videti OVDE,dok o iskustvima mladih praktikanata možete više pročitati na našem portalu za mlade Mingl.

Za više informacija o događaju možete kontaktirati Danijelu Grubnić danijela.grubnic@bos.rs na telefon 011 30 65 830.

 

554
08.11.2018
EU flag Rad portala BOŠ Karijera podržava Evropska unija u okviru programa „Evropa za građane i građanke“.