Aktuelno

Lov u mutnom - šta žele mladi, a šta traži tržište rada?

Nema sumnje da je nezaposlenost mladih veliki izazov i za društvo i za pojedince. Nepovoljno utiče na materijalni status i zadovoljstvo mlade osobe, ugrožava ionako krhko samopouzdanje i veru u sopstvene snage i sposobnosti. Poput drugih zemalja i Srbija se nalazi u razdoblju ekonomske krize – broj nezaposlenih mladih se stalno povećava. Ima li izgleda da će se rekordni procenti nezaposlenosti mladih (oko 50%) promeniti?

Koja zanimanja žele mladi?

Tim Centra za vođenje karijere i savetovanje Beogradske otvorene škole kroz svoj portal BOŠ Karijera prati interesovanje korisnika (a među redovnima ima ih više desetina hiljada). Podaci iz naše Baze zanimanja pokazuju da su mladi posetioci portala u najvećoj meri zainteresovani za razvoj karijere koji bi ih vodio do sledećih zanimanja.

10 najpopularnijih zanimanja kod posetilaca BOŠ Karijere su:

 1. Marketing i PR menadžer/ka
 2. Novinar/ka
 3. Prevodilac/ica
 4. Nastavnik/ica u školi
 5. Psiholog / psihološkinja u medijskoj kući
 6. Profesor/ka Univerziteta
 7. Menadžer/ka bankarske filijale
 8. Asistent/kinja na fakultetu iz društvenih delatnosti
 9. Urednik/ica novinske kuće
 10. Menadžer/ka u kulturi

10 najmanje popularnih zanimanja kod posetilaca BOŠ Karijere:

 1. Mehaničar/ka šivaćih mašina
 2. Montažer/ka poljoprivrednih mašina
 3. Čistač/ica - Higijeničar/ka
 4. Inženjer/ka stočarstva
 5. Inženjer/ka za preradu drveta
 6. Muzikolog/škinja
 7. Savetnik/ica za pitanja zaštite životne sredine
 8. Zaposlen/a u kladionici
 9. Medicinski/a radiolog / radiološkinja
 10. Diplomirani/a inženjer/ka poljoprivredne tehnike

Što se tiče zanimanja za koja se mladi najviše raspituju kroz onlajn karijerno savetovalište na BOŠ Karijeri, tražeći dodatne informacije o samom zanimanju, platama, perspektivi, podaci su sledeći:

Šta traže poslodavci?

Prema podacima veb portala za zapošljavanje Infostud oglasi u IT oblasti beleže najveći rast, sa preko 80% više oglasa nego prethodne godine. Isti izvor navodi i listu od 5 najplaćenijih zanimanja, visokih menadžerskih pozicija (Izvršni direktor / 143.900 rsd, IT direktor / 143.600 rsd, Direktor prodaje / 126.200 rsd, Finansijski direktor / 123.300, Marketing direktor / 114.600 rsd). Sa druge strane spektra nalazi se 5 najmanje plaćenih zanimanja, kojima je zajednički imenitelj nizak nivo potrebnog obrazovanja ili kvalifikacija (Kasir / 20.900 rsd, Operater u kladionici / 21.100 rsd, Čistač / 21.200 rsd, Radnik u obezbeđenju / 21.300 rsd, Krojač/šivač / 21.900 rsd).

Infostud nam prenosi i 5 najtraženijih zanimanja u 2012. godini:

 1. Poslovni sekretar
 2. Administrativni radnik
 3. Prodavac
 4. PR/ Marketing menadžer
 5. Vozač/ Kurir

U 5 najmanje traženih zanimanja u 2012. godini spadaju Frizer/Kozmetičar, Inženjer zaštite bilja, Poljoprivredni tehničar, Inženjer šumarstva i Veterinar. Znanje engleskog jezika se traži u 72% oglasa.

Sudeći po portalu EU Skills Panorama slična je situacija i na ostatku evropskog tržišta rada. Prema prognozama portala, broj radnih mesta koja zahtevaju niži nivo obrazovanja smanjiće se do 2020. godine za 20%, a očekuje se da će se u narednom periodu nastaviti trend povećane tražnje za lekarima, medicinskim sestrama i negovateljicama, IT stručnjacima i inženjerima.

Lov u mutnom

Upoređivanjem gore navedenih podataka vidimo da je jedina oblast koja je interesantna mladima, ali i za kojom postoji velika tražnja od strane poslodavaca - marketing menadžment. Najnezanimljivija i jednima i drugima su zanimanja iz oblasti zaštite i poljoprivrede – tu su se barem složili. Da li nam se u budućnosti smeši nešto bolja statistika u pogledu uparivanja želja poslodavaca i mladih, kao i nezaposlenosti mladih, prosudite sami.

Nama se čini da bi dalji razvoj karijernog vođenja i savetovanja u Srbiji bio vrlo blagotvoran, te u tom smislu BOŠ tim nastavlja da pomaže mladima da donesu dobre odluke kroz tri onlajn testa, bazu zanimanja i bazu fakulteta i visokih škola, lični karijerni profil, izradu CV-a uz pomoć CV Bildera, i informisanje o preduzetništvu.

 

Fotografiju smo pronašli ovde.

429
25.01.2013
EU flag Rad portala BOŠ Karijera podržava Evropska unija u okviru programa „Evropa za građane i građanke“.