Aktuelno

BOŠ organizuje konferenciju Srednje obrazovanje i zapošljivost mladih: stanje i perspektive

Srednje obrazovanje i zapošljivost mladih: stanje i perspektive

26. novembra 2014. Velika sala Privredne komore Srbije,

Terazije 23, II sprat, Beograd, od 10.30h

Nedostatak sistemske i kontinuirane saradnje između privrede i srednjeg stručnog obrazovanja jedan je od ključnih uzroka koji dovodi do visoke nezaposlenosti mladih sa jedne strane, kao i nemogućnosti privrede da pronađe adekvatno kvalifikovanu radnu snagu sa druge strane, pokazuju istraživanja i konsultacije koje je sprovela Beogradska otvorena škola.

Kako da sistemski radimo na unapređivanju zapošljivosti i ličnog razvoja mladih? Da li je karijerno vođenje i savetovanje u dovoljnoj meri prepoznato kao ključni mehanizam za unapređivanje zapošljivosti mladih? Da li školujemo đake koji mogu da nađu posao?

Istraživanja su pokazala i da je karijerno vođenje i savetovanje u srednjim školama prepoznato kao značajno za unapređenje zapošljivosti i ličnog razvoja mladih, ali i da je potrebno značajno unaprediti  ovu oblast kako bi dala efekte u vidu unapređenje ličnog i profesionalnog razvoja učenika. Nedovoljno dobra saradnja poslodavaca i srednjih stručnih škola u pogledu organizacije učeničke prakse i završnih ispita i stručnih matura je takođe prepoznata kao izazov.

Konferencija će okupiti relevantne aktere koji se bave obrazovanjem, karijernim vođenjem i savetovanjem, nezaposlenošću mladih, kao i nedovoljnom usklađenošću obrazovanja i privrede. Učesnicima će biti predstavljeni nalazi istraživanja i predlozi praktične politike koje je BOŠ izradio po pitanjima razvoja karijernog vođenja i savetovanja u srednjim školama u Srbiji kao i unapređenja saradnje srednjeg stručnog obrazovanja i tržišta rada. Ovom prilikom, između ostalih, prisutnima će se obratiti gđa. Snežana Klašnja, pomoćnik ministra za omladinu u Ministarstvu omladine i sporta, g. Siril Roger, šef Odeljenja za Jugoistočnu Evropu iz međunarodne organizacije Solidar Suise, mr Mirjana Kovačević, direktor Centra za edukaciju i stručno obrazovanje u Privrednoj Komori Srbije, g. Milorad Bjeletić, izvršni direktor Beogradske otvorene škole, kao i predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Prijavljivanje za učešće na konferenciji je moguće slanjem poruke na imejl adresu: bojana.jevtovic@bos.rs do ponedeljka 24. novembra u 10 časova.

Konferenciju organizuje Beogradska otvorena škola (BOŠ) uz finansijsku podršku Solidar Suisse/Swiss Labour Assistance (SLA) – Kancelarija u Srbiji.

221
20.11.2014
EU flag Rad portala BOŠ Karijera podržava Evropska unija u okviru programa „Evropa za građane i građanke“.