Nova zanimanja

„Data Scientist“ - novo zanimanje za 21. vek!

U današnjoj privredi informacije su i dalje najskuplji resurs, zbog čega je ključno razviti dobre mehanizme za prikupljanje, obradu i analizu istih. Polazeći od toga, sve veći broj poslodavaca upravo zahteva i vrednuje ove veštine kod svojih zaposlenih.

Sudeći po kursevima za učenje koji su najviše puta odabrani u 2015. godini na sajtu Coursera, najtraženije su veštine vezane za nauku o podacima (data science). U okviru deset najtraženijih kurseva na ovom popularnom sajtu su čak tri kursa u vezi sa naukom o podacima koja organizuju Univerzitet Džon Hopkins i Univerzitet u Vašingtonu. 

 

„Data Scientist“  polako postaje jedno od najtraženijih zanimanja u svetu, koje postaje sve popularnije i u Srbiji. Koliko je novo pokazuje i činjenica da još uvek ne postoji adekvatan prevod na srpski jezik kako za ovu nauku, tako ni za poziciju. Svoju popularnost duguje i činjenici da je to jedno od najplaćenijih poslova u današnjoj privredi.

Zato, ako razmišljate o promeni svoje karijere ili daljem razvoju, preporučujemo se da se više saznate o nauci o podacima (data science)!

Ostale tražene veštine su one vezane za marketing, biznis strategije i liderstvo. Spisak svih kurseva u ovoj oblasti možete naći ovde.

Korisni linkovi:

https://startit.rs/data-science-srbija-sta-nude-fakulteti-sta-traze-kompanije/?utm_source=facebook&utm_medium=fbshare&utm_campaign=blog

https://startit.rs/kako-nauciti-programiranje-prekvalifikacija/

1148
18.12.2015
EU flag Rad portala BOŠ Karijera podržava Evropska unija u okviru programa „Evropa za građane i građanke“.