Nova zanimanja

Staro-novo zanimanje: BARISTA

 

Da li si ti jedna od osoba koja zna šta su arabika i robusta i poznaješ suptilnu razliku u spremanju kapućina, moke, mokaćina i makijata? Da li uživaš u pripremanju kafe i možeš da zamisliš da se time baviš? Ukoliko je odgovor na ova pitanja da, možda je barista pravo zanimanje za tebe!

Ovo zanimanje je u svetu gastronomije postajalo sve traženije i popularnije kako se razvijala kultura ispijanja kafe. Barista je naziv za osobu koja se bavi pripremom i posluživanjem kafe na visokom nivou. Za baristu se može reći da je to vrhunski poznavalac kafe, čiji posao nije nimalo jednostavan i zahteva puno pažnje, strpljenja, vežbe i konstantnog usavršavanja. Pored načina pripreme, barista mora poznavati poreklo i vrste zrna kafe, način prerade, ali i načine slaganja određenih vrsta kafe sa drugim ukusima i začinima. Pored toga, barista mora znati i kako se pripremaju razne vrste alkoholnih i bezalkoholnih koktela sa kafom.

Da je barista i veoma kreativno zanimanje pokazuje i to da je neophodno poznavanje veštine latte art - umetnosti ukrašavanja kafe penom od mleka, koja pored umetničkog dara pokazuje i sposobnost bariste da napravi savršenu šoljicu kafe.

Radni dan bariste je veoma dinamičan i ispunjen stalnom interakcijom sa ljudima, podrazumeva dobru koordinaciju, aktivno slušanje kolega i gostiju i dobru koncentraciju. Važno je napomenuti da posao bariste omogućava razvoj preduzetništva i karijere, naime mnogi otvore sopstvene kafeterije, firme za snabdevanje ugostiteljskih objekata kafom ili aparatima, a mnogi razviju nove trendove u ukusima i načinima ispijanja ovog popularnog napitka.

Veoma je važno da je barista u toku sa trendovima u pripremi kafe koji se sve brže menjaju. Od 2000. godine održava se Svetsko takmičenje barista, a u Srbiji je počelo od 2009 godine. Od tada sve se više obuka i kurseva razvija i kod nas, mada je verovatno da mnogi baristi ne prolaze kroz obuke već uče na radnom mestu od kolega koji im pokazuju osnove posla.

Ako si ljubitelj/ka kafe, kreativan/na i voliš rad sa ljudima možda je ovo zanimanje baš za tebe. Više o ovom zanimanju možeš pronaći i na sledećim linkovima:

http://www.onetonline.org/link/summary/35-3022.01

http://www.seebtm.com/barista-vrhunski-poznavalac-kafe/ 

http://www.careercentre.dtwd.wa.gov.au/Occupations/Pages/barista.aspx

http://www.citylab.com/navigator/2015/06/on-the-job-with-a-barista/395558/

Latte art

665
06.09.2016
EU flag Rad portala BOŠ Karijera podržava Evropska unija u okviru programa „Evropa za građane i građanke“.