Pitanje savetnici

Želim da upišem smjer medjunarodna ekonomija

Poštovana savjetnice želim da upišem ekonomiju.Zanima me vaše mišljenje o ovom fakultetu te mogućnost zaposlenja i zarada. Želim da upišem smjer medjunarodna ekonomija. Interesuje me šta bih mogla da radim sa završenom medjunarodnom ekonomijom i da li postoji mogućnost zaposlenja u inostranstvu?Unaprijed hvala.

2659
pre 8 godina

Odgovor savetnice:

Baš je dobro što znaš šta bi volela da upišeš. Ekonomski fakultet pruža različite mogućnosti za zapošljavanje. Diplomirani ekonomisti su traženi i prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje i prema oglasima za posao na sajtovima za zapošljavanje. Međutim, uvek ima i zaposlenih i nezaposlenih ekonomista. Nijedan fakultet ne garantuje zaposlenje. Pored situacije na tržištu rada na koju ne možeš da utičeš, ono šta možeš da uradiš jeste da kontinuirano sa studijama stičeš praktična znanja i veštine - da učestvuješ u različitim obukama i stručnim praksama. S obzirom na to da se obično za zaposlenje traži i radno iskustvo, ovo je jedan način na koji možeš da ga stekneš. Takođe, uvek možeš i da razmišljaš o opciji samozapošljavanja.

Približne i orijentacione podatke o zaradi možeš saznati na sledećim sajtovima: http://karijera.bos.rs/zanimanja/show_info/61 i http://www.infoplate.rs/plata/ekonomija-finansije-racunovodstvo/ekonomista. Naravno, treba da imaš u vidu da se plata koju možeš da imati razlikuje i u odnosu na radno iskustvo, poziciju i konkretnu instituciju ili kompaniju u kojoj radiš.

U vezi sa međunarodnom ekonomijom, možeš da radiš posao menadžera u spoljnotrgovinskim firmama, saradnika u Ministarstvu za ekonomske odnose sa inostranstvom, menadžera za spoljnotrgovinska plaćanja u bankama, menadžera carinskog poslovanja, menadžera u špediterskim firmama ili možeš da se baviš poslovima u kreditnom i investicionom sektoru, sektoru za procenu rizika ili sektoru za makroekonomsku ili mikroekonomsku analizu.

Što se tiče zaposlenja u inostranstvu, to prvo zavisi od toga da li bi ti priznali diplomu koju stekneš. Više informacija o tom celom procesu možeš saznati na sajtu http://www.enic-naric.net/ i http://prijemni.infostud.com/priznati-fakultet-visa-skola/?poll=11. Da bi povećala svoje šanse zaposlenja u inostranstvu, takođe bi bilo važno da se usavršavaš - da učiš jezike, da pohađaš stručnu praksu ili volontiraš u inostranstvu. Evo jednog korisnog teksta za traženje zaposlenja u inostranstvu koji ti može koristiti - https://poslovi.infostud.com/vesti/Kako-da-se-bezbedno-zaposlite-u-inostranstvu/49190.