Pitanje savetnici

Da li da upisem elektrotehniku, iako mi se ne svidja, jer posle tog fakulteta imam sigurno zaposlenje?

Poštovana,u dilemi sam, kao verovatno i većina budućih studenata, pa bih vas zamolio da mi vašim odgovorom pomognete u izboru fakulteta. Evo ovako je moje stanje, završio sam srednju elektrotehničku školu,u školi sam bio odličan sa prosekom 5,00, međutim ne pronalazim se u stvarima vezanim za elektrotehniku niti me to zanimanje nešto preterano zanima, znam da je posao lako dobiti kada se završi Elektrotehnički fakultet u Beogradu, ali meni matematika, fizika i predmeti vezani za računanje i aritmetičke operacije ne idu, tako da sada pokušavam da pronađem fakultet koji bi me zainteresovao a da se posle tog fakulteta zaposlim a ne da čekam 5 godina na zaposlenje. Razmišljao sam o upisu na Kriminalističko policijsku akademiju u Beogradu, i to smer Kriminalista, tu sam pronašao sebe i vidim sebe u budućnosti kako radim to zanimanje. Sviđa mi se pomisao o suzbijanju kriminala, pošto je složićete se, kriminal i korupcija u našoj državi veoma razvijen, jako mi se sviđa program na fakultetu, ima teorijskih predmeta koji mi odgovaraju. Pa bih se posavetovao sa vama da li da upišem elektrotehniku, iako mi se ne sviđa,jer posle tog fakulteta imam sigurno zaposlenje ili da upišem Kriminalistiku, koja me zanima ali mi je nesiguran posao. Zanima me, ako ste upućeni u tu sferu, kakva je situacija sa zaposlenjem posle završetka tog fakulteta i diplome Kriminalista, pročitao sam negde da je posao zagarantovan posle završetka fakulteta u državnim ustanovama, ali sam pak pročitao i da to nije sasvim tačno. S toga bih vas zamolio da mi napišete vaše mišljenje o ovoj temi. Veliki pozdrav!

2213
pre 7 godina

Odgovor savetnice:

Mislim da je veoma dobro što si identifikovao šta ti se dopada a šta ne. Nije retkost da se mladi dvoume oko toga da li nastave da se bave oblašću u vezi sa kojom je njihovo srednjoškolsko obrazovanje ili ne. Takođe, baš je dobro što razmišljaš o svojim veštinama i interesovanjima sa jedne strane, i o mogućnostima na tržištu rada sa druge strane.

Što se tiče posla nakon Kriminalističko-policijske akademije, od toga da li studenti potpišu određenu vrstu ugovora sa Ministarstvom unutrašnjih poslova zavisi da li je posao u Ministarstvu zagarantovan nakon školovanja. U svakom slučaju, zaposlenje zavisi i od toga da li kandidat ispunjava određene propisane uslove za zasnivanje radnog odnosa. Dakle, za nalaženje posla u Ministarstvu unutrašnjih poslova nakon studija utiču njihove kadrovske potrebe za popunom radnih mesta ali i tvoje kompetencije. S obzirom na to da interesuje posao u oblasti bezbednosti, možeš da razmisliš i o drugim fakultetima u ovoj oblasti, kao što su to na primer Fakultet bezbednosti ili Pravni fakultet sa odgovarajućim usmerenjem u oblasti kriminalistike ili modul Prevencija i tretman poremećaja ponašanja u okviru studijskog programa defektologije na Fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju. Sa ovim fakultetima bi takođe bilo moguće da radiš u državnoj upravi, ali i na nekim drugim radnim mestima o kojima možeš dalje istraživati.

Verujem da ti je dilema koju imaš teška. Generalno rečeno, veoma je dobro upisati nešto što volimo i što nam ide dobro, pošto je onda motivacija za učenje i za obavljanje posla veća. Međutim, ovo je ipak odluka koju samo ti možeš da doneseš, ali je dobro da dalje istražuješ o fakultetima i zanimanjima, kako bi ta odluka bila donesena na proverenim i relevantnim informacijama.