Savetnica

Da li mogu da nađem posao po završetku Fakulteta političkih nauka?

Pitanje:

Poštovani, imam veliki problem... Smatram da je veliki jer on predstavlja prekretnicu u mom zivotu, a to je odabir fakulteta... Privlači me Fakultet političkih nauka (međunarodni odnosi), ali se plašim da kasnije neću moći da nađem posao ako ne budem bila u nekoj političkoj stranci ili ne budem imala vezu... Znam da je teško zaposliti se sa zapravo bilo kojim fakultetom... Pa Vas pitam gde sve i šta sve mogu raditi sa tim fakultetom, jer sve sto sam do sad čitala o tome deluje mi nekako neodređeno... I da li imate neki predlog koji bih drugi fakultet mogla da upišem, a da je pritom sličan ovome i da mogu lakše naći posao jer mi je to bitno zbog porodice... Zahvaljujem unapred.

Odgovor:


U pravu si da je pred tobom važna odluka i da je potrebno da dobro razmisliš o svojim opcijama i prikupiš potrebne informacije. Super je što si pronašla oblast koja te zanima i što tražiš informacije koje ti mogu pomoći u odluci.

Na sajtu Fakulteta političkih nauka možeš pronaći detaljan opis različitih poslova koje možeš obavljati kao diplomirani politikolog za međunarodne odnose: analitičar međunarodnih odnosa u službama najviših državnih organa, međunarodnih privrednih organizacija i korporacija, službenik Ministarstva spoljnih poslova i drugih ministarstava srodnog karaktera, diplomata na radu u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, stručnjak angažovan na uključivanju Srbije u evropske integracije, kao i za rad u različitim međunarodnim vladinim i nevladinim organizacijama.

Na sajtu BOŠ karijera možeš pronaći i opis zanimanja politikologa na sledećoj adresi http://karijera.bos.rs/zanimanja/show_info/57, a takođe možeš pretražiti i prethodne odgovore na slična pitanja.

Ukoliko ti ti opisi i dalje deluju nepotpuno, možeš da pokušaš da razgovaraš sa nekom osobom koja se bavi ovim zanimanjem i da ta na taj način dobiješ informacije koje su ti potrebne.

Generalno ne bih rekla da politikolozi dobijaju posao na način na koji se opisala. Najveći broj njih dobija posao svojim trudom i zalaganjem. Pored studija važno je da se uključuješ u različitike obuke, seminare i programe stručne prakse. Praktična znanja i veštine koje stekneš ti mogu značajno povećati prilike za zapošljavanje. Tokom stručnih praksi možeš steći i različite značajne profesionalne kontakte, što će ti takođe biti od značaja za nalaženje posla.

Na kraju, što se tiče sličnih studija, to bi mogle biti studije prava i sociologije. Međutim, situacija što se tiče zapošljavanja slična - važno je da pored diplome budeš uključena u različite vidove neformalnog obrazovanja i programa sticanja radnog iskustva i da na taj način povećaš sebi šanse za zapošljavanje.

1334
01.02.2016
EU flag Rad portala BOŠ Karijera podržava Evropska unija u okviru programa „Evropa za građane i građanke“.