Pitanje savetnici

Želim da postanem forenzičar.

Želim da postanem forenzičar. Koji smer mi treba u srednjoj?

30878
pre 7 godina

Odgovor savetnice:

Forenzikom se bave stručnjaci različitih profila, s obzirom na to da se forenzička nauka bavi primenom različitih nauka u oblasti krivičnog prava. Postoji čitav niz zanimanja u ovoj oblasti. Predložila bih ti da prikupiš više informacija o njima, kako bi mogla da nađeš neki koji bi ti odgovarao. S obzirom da je ova oblast postala naročito popularna nakon serija koje se bave ovom temom, ohrabrila bih te i da saznaš tačno kako bavljenje ovom oblašću zapravo izgleda, kako bi mogla da doneseš odluku na osnovu preciznih informacija. Bavljenje forenzikom nije baš kao u serijama :)

Neki od studijskih programa koji bi te mogli interesovati u ovoj oblasti ili u srodnim oblastima su sledeći:

- Kriminalističko - policijska akademija, smer osnovnih studija Forenzičko inženjerstvo -  http://www.kpa.edu.rs/cms/infookonkursima/osnovnestudije
- Studije molekularne biologije ili biohemije, koje bi te mogle pripremiti za rad u laboratorijama u kojima bi se mogla baviti i forenzičkim radom
- Studije medicine, sa specijalizacijom u sudskoj medicini
- Studije psihologije, sa usavršavanjem u forenzičkoj psihologiji
- Studije defektologije - modul prevencija i tretman poremećaja u ponašanju
- Specijalističke studije forenzike - http://www.fb.bg.ac.rs/index.php?option=com_content&task=view&id=738&Itemid=1345, koje realizuju Fakultet za fizičku hemiju i Fakultet bezbednosti.

Treba da imaš u vidu da se u zavisnosti od toga koji bi studijski program završila, razlikuje i posao koji bi obavljala u oblasti forenzike, pa je stoga važno da potražiš više informacija i otkriješ šta tebe zanima.

Za upis nekih od ovih studija postoje uslovi koje moraš ispuniti u pogledu završene srednje škole. Studije medicine možeš upisati samo posle završene gimnazije ili škole u oblasti zdravstva. Što se tiče ostalih studijskih programa, možeš ih upisati posle bilo koje srednje škole u četvorogodišnjem trajanju. Možda češ želeti da upišeš srednju školu koja odgovara tvojim sadašnjim interesovanjima, kao što je, na primer, gimnazija prirodno-matematičkog usmerenja, smer laboratorijski tehničar u srednjoj školi ili hemijski laborant. Više informacija o ovim ili drugim obrazovnim profilima koji te mogu interesovati možeš pronaći na adresi http://www.vodiczaosnovce.nsz.gov.rs/.