Pitanje savetnici

Koji fakultet mogu upisati sa srednjom medicnskom školom?

Koji fakultet mogu upisati sa srednjom medicnskom školom, jer se premišljam da li je bolje ostati u gimnaziji ili se prebaciti u medicinsku. Ja bi voljela da radim po završteku škole ali i da kasnije imam otvorene puteve za druge fakultete a ne samo medicinski. Ako završim srednju medicinsku, da li fakulteti primaju učenike srednje medicinske ako taj fakultet nije povezan sa medicinom?

3238
pre 7 godina

Odgovor savetnice:

Posle Medicinske škole možeš da upišeš veliki broj fakulteta. Zapravo, uslov za upis najvećeg broja fakulteta jeste završena srednja škola u četvorogodišnjem trajanju, bilo da je to gimnazija ili srednja stručna škola. O uslovima za upis možeš se informisati u Konkursima za upis i Pravilnicima za upis osnovnih studija, koji se objavljuju na sajtovima fakulteta i univerziteta. Teškoću u upisivanju fakulteta bi imala jedino ako bi završila neki obrazovni profil koji traje tri godine.

Sa druge strane, medicinska škola te bolje sprema za fakultete u toj oblasti. Iako imaš pravo da konkurišeš za upis na različite fakultete, moguće je da bi ti spremanje prijemnog ispita išlo malo teže za fakultete koji su vezani za predmete koji se ne izučavaju puno u medicinskoj školi. U tom smislu, prednost gimnazije je što te može spremiti za upis i studiranje različitih fakulteta.

Što se tiče tvog pitanja u vezi sa zapošljavanjem, jedna od prednosti srednjih stručnih škola, uključujući i medicinsku, jeste ta što po njihovom završetku možeš odmah tražiti zaposlenje. Za više informacija možeš pogledati i vodič o izboru zanimanja na adresi - http://www.vodiczaosnovce.nsz.gov.rs/.