Pitanje savetnici

Policijska akademija ili VMA?

Oduvek sam bila zainteresovana za kriminalistiku, ali sa druge strane volim nauku nalik medicini, a VMA je veoma jak fakultet i omogucice mi dosta toga, kao što je putovanje u inostranstvo i razne poslove. A opet, kriminalistiku volim od malena i nekako me to ispunjava, pa sam u dilemi... Šta vi mislite?

975
pre 7 godina

Odgovor savetnice:

Apsolutno razumem da si u dilemi, nije lako doneti odluku. Veoma je pohvalno što razmišljaš i o mogućnostima koja pružaju zanimanja kako bi što bolje utvrdila da li vidiš sebe kao na primer doktora ili kriminalističarku. Predlažem ti da se što bolje upoznaš sa studijskim programima na sajtovima oba fakulteta: http://www.vma.mod.gov.rs/sr/edukacija/studije/ i http://www.kpa.edu.rs/cms/. Takođe obrati pažnju na našu bazu zanimanja kako bi se bolje upoznala sa opisima posla doktorke medicine ili kriminalističarke. Doktori rade u zdravstvenim ustanovama, u vezi sa lečenjem, pružanjem pomoći, istraživanjima (http://karijera.bos.rs/zanimanja/show_info/169), dok je posao kriminalističara/ke najviše povezan sa rešavanjem kriminalnih dela i planiranjem akcije i strategije suzbijanja kriminaliteta (http://karijera.bos.rs/zanimanja/show_info/187). Dakle ova dva zanimanja se dosta razlikuju po tome sa kim bi radila, u kakvom okruženju, kako bi ti izgledao radni dan... U odnosu na te razlike možeš da razmisliš o tome šta bi tebi više odgovaralo.

Iako su veoma različite postoje i oblasti gde se preklapaju medicina i kriminalistika kao što je na primer forenzika, pa možeš da razmisliš i o tim oblastima.

Ako budeš imala još neka pitanja u procesu donošenja odluke slobodno nam piši.