Pitanje savetnici

Gimnazija ili obrazovni profil farmaceutski tehničar

Imam jedan veliki problem. Osmi sam razred. Imam veliki problem oko izbora srednje škole. Pisao sam Vam i ranije tako da me verovatno već znate. Mišljenja oko srednje škole su mi se pomalo promenila. Užasno se dvoumim između gimnazije (prirodno-matematički smer) i medicinske skole (farmaceutski tehničar). Obožavam hemiju i mogao bih danonoćno da je učim. Znam da je još rano da razmišljam o tome i možda se opterećujem, ali moji roditelji su mi rekli da probam da zamislim gde vidim sebe za 10 godina i šta bih voleo da radim i da na osnovu toga upišem srednju školu. Voleo bih da radim u naučno-istraživačkim laboratorijama ili u apoteci, u proizvodnji lekova ili možda i kao profesor hemije. Dosta volim i ostale predmete, svestran sam i gotovo jednako volim i prirodne i društvene nauke. Ako upišem Medicinsku školu smer farmaceutski tehničar, svestan sam da ću se ograničiti na samo taj deo i radio bih ono što baš volim, ali meni se menjaju mišljenja. Voleo bih da studiram ili čistu hemiju ili farmaciju (možda i oba fakulteta istovremeno), ali šta ako sutra npr. poželim da studiram neki jezik, istoriju ili pravo? Šta onda? Plus imam sestru bliznakinju koja želi da upiše gimnaziju i s obzirom na to da smo nerazdvojni ne znam kako bih to podneo. Ako bismo upisali različite srednje skole, mislim da bih umro od tuge. Ne znam šta da radim. Potrebna mi je pomoć. Kod školskog psihologa sam radio test profesionalnih interesovanja i oblast koja me najviše zanima jeste nauka, a odmah zatim rad sa ljudima. Značilo bi mi Vaše misljenje i pomoć. Šta biste Vi uradili na mom mestu?Ponavljam, lično meni je farmaceutski tehničar uskoobrazovni smer i ako posle tog smera želim nešto drugo, onda ne znam šta da radim. Unapred, veliko hvala!

2800
pre 7 godina

Odgovor savetnice:

Nije rano i veoma je pohvalno što već sada razmišljaš o svojoj budućnosti i aktivno se baviš istraživanjem svih mogućnosti. Nedoumica koju imaš po pitanju odabira srednje škole i pitanje koje sada sam sebi postavljaš “Šta ako sutra poželim da se bavim nečim drugim” je veoma česta pojava kod mladih koji unapred znaju koje oblasti ih privlače i čime bi želeli da se bave jednog dana. Bitno je da znaš da za upis fakulteta koje si naveo – jezik, istorija, pravo, nije važno koju si srednju školu završio. Prijemni ispit možeš da polažeš i ako si završio srednju medicinsku, hemijsku ili neku treću školu, bitno je samo da imaš četvorogodišnje srednje obrazovanje. Isto važi i za farmaciju i hemiju. Jedini izuzetak je ukoliko želiš da se baviš medicinom, jer je uslov za upis Medicinskog fakulteta završena srednja medicinska škola ili gimnazija. Ukoliko bi upisao neku srednju školu koja nema mnogo časova jezika ili istorije, a kasnije poželiš da studiraš nešto od toga, samo ćeš morati malo više samostalnog truda da uložiš kako bi nadoknadio to znanje i mogao rasterećeno da polažeš prijemni ispit. S obzirom da mi se čini da si ambiciozan, mislim da ti to ne bi predstavljalo problem :)

Što se tiče tvog trenutnog dvoumljenja između gimnazije i farmacije, roditelji su te lepo savetovali i to jeste jedan od načina koji može da ti pomogne da doneseš odluku. Gimnazija je dobar odabir ukoliko nisi baš siguran čime bi želeo da se baviš jednog dana i misliš da su velike šanse da promeniš mišljenje. Ali takođe, prirodno-matematički smer pruža dobru podlogu za upis Hemijskog ili Farmaceutskog fakulteta.

Na linkovima ispod možeš naći nastavne programe za prirodno-matematički smer u V gimnaziji, kao i za smer farmaceutski tehničar u Farmaceutsko fizioterapeutskoj školi. Pogledaj spisak predmeta i razmisli koji smer ti više odgovara i gde misliš da bi imao više uspeha:

Prirodno matematički smer

Farmaceutski tehničar

Dakle, smerovi o kojima sada razmišljaš jesu donekle uskoobrazovani, ali takođe pružaju i određenu širinu, jer kao što ćeš videti, ima različitih predmeta, a pritom nisi ograničen ukoliko se predomisliš kada budeš donosio odluku o upisu na fakultet. Takođe, dobra strana toga je što ćeš definitivno videti da li su prirodne nauke ono čime želiš da se baviš u životu.

Lepo je što imaš blizak odnos sa sestrom. Znam da kod blizanaca postoji specifična povezanost i da ti se sada pomisao da budete razdvojeni čini nepodnošljivom. Međutim, to što ćete ići u različite škole ne znači da će se vaš odnos promeniti i da ćete se odaljiti. Naprotiv, može još više da vas zbliži. Ako će i ona da upiše srednju školu u Beogradu, ili ćete biti u istom studentskom domu ili ćete živeti zajedno. Samim tim ćete i dalje moći svaki slobodan trenutak da provodite zajedno. Takođe, uvek ćete moći zajedno i da učite, bez obzira što ćete biti u različitim školama. Upis škole u drugom mestu nosi mnogo lepih stvari. Doneće vam nova poznanstva, nove prijatelje, nova iskustva. Sve to ćete moći da podelite u momentima koje budete provodili zajedno. I da upišeš istu srednju školu kao i ona, šta ako poželiš da upišeš fakultet koji ona ne želi? U takvim situacijama uvek postoji opasnost da neko bude nezadovoljan, a to narušava međuljudske odnose. Ako oboje samostalno donesete odluke, vodićete živote koji vas ispunjavaju, bićete srećni i zadovoljni i imaćete mnogo lepih trenutaka da podelite jedno sa drugim.

Verujem da ti je teško, ali je za tvoju dalju budućnost veoma bitno da samostalno doneseš odluku kojom ćeš ti biti zadovoljan, a ja se nadam da sam ti bar malo pomogla u tome. Ukoliko imaš još nekih nedoumica, molim te da mi pišeš.