Pitanje savetnici

Poređenje fakulteta

Trenutno se nalazim u dilemi, te bih Vas pitao šta mislite o sledeća tri fakulteta i za koji iz pouzdanih izvora mislite da je studiranje organizovanije, kvalitetnije, da li su profesori fleksibilni, spremni na saradnju i naravno kakva je situacija na tržištu rada?

U pitanju su: - Ekonomski fakultet Beograd,

- FPN Beograd, Međunarodni odnosi ili Politikol.

- Mašinski Niš, smer Inženjerski menadžment;

1018
pre 7 godina

Odgovor savetnice:

Vidim da razmišljaš o tri fakulteta. Postavio si mi dosta pitanja u vezi sa njima što ukazuje na to da pažljivo i sistematično razmišljaš o različitim opcijama, što je svakako veoma zrelo i pohvalno. Fakulteti o kojima razmišljaš vode ka zanimanjima koja mogu biti dosta različita. Zanimanja u oblasti ekonomije i politikologije pripadaju domenu društvenih nauka, dok to nije slučaj sa mašinstvom koje spada u tehničke delatnosti. Ova zanimanja zahtevaju i različite veštine i osobine, a i njihove prednosti i nedostaci se razlikuju. Na primer, za zanimanje mašinskog inženjera potrebno je imati i razvijati tehničke, manipulativne veštine, dok je za mnoga zanimanja povezana sa studijama ekonomije potrebno imati razvijene organizacione veštine. Važno je i da razmisliš koliko ta zanimanja i poslovi kojima bi se bavio odgovaraju tebi, tvojim interesovanjima, sposobnostima, vrednostima... Ja ću ti sada navesti adrese na kojima možeš nešto više da pročitaš o zanimanjima, ali to nije jedini izvor informacija koje možeš da konsultuješ i svakako bih te ohrabrila da dalje istražuješ i preko interneta i odgovarajućih publikacija, ali i preko razgovora sa nastavnicima i osobama koje se bave tim zanimanjima.


Druga pitanja koja si mi postavio tiču se direktno kvaliteta studija. Ono što mogu da ti kažem jeste to da su studijski programi na ovim fakultetima akreditovani (te informacije možeš pronaći na sledećoj adresi - https://drive.google.com/file/d/0Bwr8qEMuakSJMXpPV3lzTVNqTVk/view)Akreditacijom se određuje da li je studijski program ispunio sve propisane obaveze i standarde u pogledu organizacije i kvaliteta nastave. To su jedini zvanični izvori informacija o kvalitetu studija na koje bih mogla da te uputim, kao i na informacije koje možeš da dobiješ na samim zvaničnim sajtovima fakulteta. Možda nije loše da razmisliš šta te tačno u vezi sa kvalitetom studija interesuje pa da pokušaš da nađeš informacije o tome u sadržajima studijskih programa. Od bivših ili sadašnjih studenata možeš da dobiješ neki generalni utisak koliko su profesori fleksibilni i spremni na saradnju, ali treba da imaš u vidu da su ta mišljenja subjektivna pošto se percepcija toga šta znači fleksibilnost profesora razlikuje, a treba da imaš u vidu i to da se i sami profesori na jednom fakultetu razlikuju u svom pristupu. U svakom slučaju, svi oni će imati vreme kada su dostupni za konsultacije i kada ih možeš pitati za sve što te interesuje.