Pitanje savetnici

Srpski jezik ili menadžment u kulturi

Zdravo! Imam jedno pitanje, tačnije nedoumicu koja me već dugo muči,a to je da li da upišem Fakultet za kulturu i medije u Beogradu ili FILUM u Kragujevcu - srpski jezik. Što se tiče srpskog jezika, potpuno se pronalazim u tome, pismeni zadaci su mi oduvek išli od ruke, obožavam da čitam knjige i jako volim da pišem, ali ne znam da li je to prava opcija za mene zato što ne bih želela da budem profesor, već da se bavim nečim drugim što ima veze sa književnošću. FKM sam otkrila prošle godine sasvim slučajno i jako mi se dopao smer - menadžer u kulturi i medijima, i u tome se takođe pronalazim. Ne znam koji je fakultet bolji i sa kojim je veća mogućnost da nađem posao. Takođe sam čula jako loše komentare za FILUM, pa se i zbog toga dvoumim. Ne znam postoji li neka razlika u odnosu na Filološki fakultet u Beogradu? Već duže vreme razmišljam o ovome i ne mogu da donesem odluku, a ne želim da bude prekasno. Hvala unapred na odgovoru.

1052
pre 7 godina

Odgovor savetnice:

 

Mislim da je super što si uspešno suzila izbor na dva fakulteta. Na dobrom si putu kada razmišljaš o zanimanjima kojima bi mogla da se baviš nakon tih fakulteta - uvek je dobro da pri razmišljanju o karijeri idemo obrnutim putem od zanimanja ka fakultetima/visokim školama koje su sa njima povezane. 
Što se tiče srpskog jezika, jedno zanimanje koje je povezano sa ovim fakultetom svakako jeste zanimanje profesora, ali ono nije jedino, takođe bi mogla da se baviš i lektorstvom, da radiš kao književni kritičar, da se baviš poslovima u izdavačkim kućama, da se baviš istraživanjima... Takođe bi mogla, uz usavršavanja, da se baviš i nekim srodnim zanimanjima kao što je to novinarstvo, komunikologija, marketing... 
Nešto više o zanimanju filologa možeš pročitati ovde http://karijera.bos.rs/zanimanja/#show_info/245, a o zanimanju menadžera u kulturi ovde - menadžer/ka u kulturi. Pored Fakulteta za kulturu i medije, slične programe u Beogradu imaju još i Fakultet dramskih umetnosti (osnovne studije Menadžement i produkcija pozorišta, radija i kulture i master studije Menadžment kulture i medija) i Akademija lepih umetnosti i multimedija (Menadžment umetničke produkcije i medija).
Generalno, što se tiče fakulteta, ono što je važno jeste da fakultet i studijski program bude akreditovan, što znači da su ispunjene sve obaveze i standardi koji su Zakonom o visokom obrazovanju propisani. Filološko umetnički fakultet u Kragujevcu i Fakultet za kulturu i medije u Beogradu, kao i studijski programi koji te interesuju na njima jesu akreditovani.To je ono što mogu da ti kažem, verujem da su mišljenja različita, ali je zato dobro da prikupiš što više informacija.
Više o tome koji su fakulteti i studijski programi akreditovani možeš pročitati ovde: