Pitanje savetnici

Da li da se prebacim iz medicinske škole?

Pozdrav! Još u oktobru poslala sam Vam pitanje u vezi toga da li da se prebacim iz medicinske u ekonomsku i do kraja nisam... Međutim opet razmatram da se prebacim ili u fizioterapeute (ja sam smer medicinska sestra - tehničar) ili u gimnaziju... Društvo u ovom razredu mi takođe baš ne odgovara... Ali ni u gimnaziji društvo nije baš dobro... Ne znam da li je glupo da se prebacim na kraju godine tj. da završim 1.godinu ovde a da se u 2.god prebacim... Ali gde da se prebacim? Na fakultet ću svakako ali jako sam gadljiva i nespretna i zato ne verujem da bih u ovom smeru izdržala 4 godine... Jako se bojim da promenim smer/školu i pogrešim... Ne pronalazim se jednostavno u ovom smeru, časove kabineta tj. jedini čas u prvoj godini gde treba nesto praktično da radimo mrzim i jako sam nespretna i bojim se šta ću ako ostanem? E ranije radila sam neki test na internetu kao koju srednju školu upisati i ispalo je gimnazija jer nisam još otkrila šta me tačno zanima.. Plus društvo ovde mi ne odgovara baš često odmore provodim sama itd... Pomozite mi molim Vas!

1199
pre 7 godina

Odgovor savetnice:

Sećam se da smo pričale u oktobru i da si i tada razmišljala o tome da promeniš srednju školu. Tada smo razgovarale o tome da imaš više opcija koje možeš da razmotriš i da prikupiš informacije o njima. Verujem da si sada zabrinuta i da nisi sigurna kakav treba da bude tvoj naredni korak, ali je važno da se ne osećaš kao da si pod pritiskom i da pažljivo razmisliš o svemu.

Možda želiš da odluka koju sada doneseš bude takva da si apsolutno sigurna da je ona prava, ali to je teško izvodivo. Važno je da je tom procesu odlučivanja prethodilo upoznavanje sebe - svojih interesovanja, veština i vrednosti, traženje informacija koje ti mogu pomoći u odlučivanju i pažljivo razmišljanje o svojim mogućnostima. U tom slučaju možeš biti sigurnija da ti odluka koju si donela više odgovara u datom trenutku, jer je zasnovana na relevantnim i pouzdanim informacijama. Na primer, neke od informacija koje su za tebe veoma važne u ovom trenutku jesu informacije o tačnoj proceduri za prebacivanje iz jedne i druge škole i sa jednog na drugi smer. Verovatno bi u tom slučaju morala da položiš određene dodatne ispite, tako da je važno da se informišeš o tome od strane sekretara škole. Veoma je važno i da pogledaš tačan spisak predmeta u gimnaziji, na smeru za fizioterapeute i smeru za medicinske sestre i da saznaš više o njima.
Slažem se sa tobom da je važno i da u srednjoj školi stekneš prijatelje, samo je važno da ti to ne bude glavni faktor pri donošenju odluke. Pored škole, postoje mnogi drugi načini za sticanje prijateljstava, dok je važno da škola odgovara tvojim planovima za kasnije obrazovanje i zanimanje. Ti sada ne možeš da znaš kako bi ti društvo bilo u drugoj školi ili smeru ako bi ga promenila, a situacija u vezi sa druženjem se i menja - možda u nekim situacijama ne započneš prijateljstva odmah već se to desi nešto kasnije. Ponekad je dovoljno samo malo više da se potrudimo kako bismo upoznali druge ljude i da pokažemo da smo otvoreni za prijateljstva, pa da to dovede do promene.
Postoji više načina za donošenje odluke da li da ostaneš u školi u kojoj si sada ili da je promeniš. Možeš napisati razloge za i protiv za svaku opciju o kojoj razmišljaš. Koje su pozitivne a koje negativne posledice svake od njih? Koji razlozi su tebi važniji od drugih? Pored toga, možeš pokušati da zamisliš šta će se dogoditi u slučaju da se odlučiš za jedan odnosno za drugi pravac. Šta će se promeniti u tvom životu? Kako se osećaš kada pomisliš na te promene?
Pored toga, možeš razgovarati sa nekim o svojim nedoumicama. Konačna odluka je samo tvoja, ali može ti značiti da naglas saopštiš sve svoje dileme, na primer u razgovoru sa psihologom ili pedagogom u školi i sa svojim roditeljima.  
Ako budeš želela, možeš da mi javiš da li ti je moj odgovor malo pomogao i da li imaš još neko pitanje u vezi sa kojim mogu da ti pomognem, bilo bi mi drago. Želim ti puno uspeha!