Medicinski radiolog i Kozervacija i restauracija

Pitanje:

Poštovana, iako sam tek druga godina u hemijskoj školi, smer tehničar za zaštitu životne sredine, imam jaku želju da upišem višu zdravstvenu za medicinskog radiologa ali me plaši konkurencija i nisam sigurna hoću li uspeti da je upišem, prosek mi je 4.50. Pokušala bih konzervaciju i restauraciju na FPU, ako ne uspem ali me trenutno zanima koliko je težak prijemni i kolike su mi šanse da upadnem na taj smer. Hvala unapred.

Odgovor:

Odlično je što već sada razmišljaš o tome šta ćeš upisati, bravo! Dobro je što si prepoznala nešto što te zanima, ali ipak imaj i u vidu da će se tvoja interesovanja možda i menjati u narednom periodu i to je svakako u redu. Što se tiče studijskog programa Medicinski radiolog, preporučila bih ti da pogledaš ranije rang liste. Broj studenata koji se prima na budžetsko finansiranje jeste mali, ali ti još imaš vremena da unaprediš svoj prosek i broj bodova iz škole. Takođe je veoma važno i to koliko dobro spremiš prijemni ispit na šta svakako možeš da utičeš svojim radom i zalaganjem. Drugi program koji si pomenula je zaista dosta drugačiji i tvoj posao bi se mnogo razlikovao u slučaju da se baviš konzervacijom i restauracijom u odnosu na medicinsku radiologiju. Broj studenata koji se primaju na ovaj program je još manji i bilo bi neophodno da položiš prijemni ispit za proveru sklonosti i sposobnosti, o kojem možeš saznati više na sajtu fakulteta. Naravno i za taj prijemni ispit možeš da se spremaš ukoliko odlučiš da želiš da studiraš na ovom fakultetu, a to koliko je težak je zaista individualno, nekima je više a nekima manje težak. Koliko ćeš dobro spremiti prijemni ispit ipak zavisi samo od tebe.
Pozvala bih te da dalje istražuješ i saznaješ o mogućnostima za dalje školovanje. Želim ti puno uspeha, a ukoliko budeš imala još neko pitanje ili nedoumicu, slobodno nam piši.

EU flag
Rad portala BOŠ Karijera podržava Evropska unija u okviru programa „Evropa za građane i građanke“.