Pitanje savetnici

Razmišljam o promeni fakulteta

Završavam prvu godinu Fakulteta bezbednosti, i nisam uspela da ispunim uslov za budžet za drugu godinu, radim i studiram, pa mi ni ocene nisu sjajne. Zbog finansijske strane ali i neuspeha u studijama, razmisljam o promeni fakulteta, razmatram neke studije iz oblasti informatike ili ekonomije, a koje bih mogla da uklopim sa poslom. Imate li predlog?

912
pre 6 godina

Odgovor savetnice:

Hvala ti na pitanju i na poverenju. Veoma mi je žao da čujem da ti je tako teško sa kombinovanjem rada i studiranja. Generalno, pošto se na mnogim studijama zahteva prisustvo na predavanjima i vežbama, razumem da je to teško kombinovati sa obavezama na poslu. Nisam sigurna u kojoj je oblasti posao kojim se trenutno baviš, i da li nameravaš da se baviš njim i nakon završetka studija ili planiraš da se baviš nečim drugim, što je vezano za studije koje završavaš. Ipak, mislim da je važno da želiš da se baviš zanimanjem koje je povezano sa studijama koje završavaš, a da ne tražiš samo studije koje bi mogla da uklopiš sa poslom kojim se trenutno baviš. Posebno je teško kombinovati studije i posao koji zahteva puno radno vreme, predlažem ti da razmisliš i o mogućnostima rada na pola radnog vremena kako bi uspela da se posvetiš studijama, ako zaključiš da to želiš.
Pred tobom je sada više opcija. Ukoliko želiš da se baviš i dalje studijama bezbednosti i da se spremaš za neko zanimanje u ovoj oblasti, važno bi bilo da analiziraš zbog čega se tačno dogodilo da ne uspeš da daš uslov i da li postoji način da to promeniš. Možeš da razmisliš da li ti je problem predstavljalo prisustvo na predavanjima i vežbama, premalo vremena za učenje ili malo interesovanje za predmete koje si imala, težina predmeta ili nešto drugo. U zavisnosti od toga u čemu misliš da je tačno bio problem možeš da osmisliš i strategije za prevazilaženje, da li je to bolja organizacija vremena, njegovo efikasnije korišćenje ili nešto drugo. Ako pak, misliš da je bolja opcija upisivanje nekog drugog fakulteta, razmisli da li bi ti to što ti je do sada predstavljalo problem, bilo problem i na tim drugim studijama i kako to možeš da prevaziđeš. Bilo bi dobro da u svakom slučaju pogledaš raspored predavanja i vežbi i da se informišeš o njihovoj obaveznosti. Znam da ova odluka nije laka, ali je veoma važno da dobro razmisliš o svemu i daš sebi vremena da doneseš odluku koja je dobra za tebe u ovom trenutku.
Ako budeš želela i budeš imala potrebu, slobodno nam i dalje piši, ako postoji nešto u vezi sa čim možemo da pomognemo.