Pitanje savetnici

Da li da počnem studije na drugom fakultetu?

Trebalo bi da ove godine završim smer na Visokoj zdravstvenoj školi strukovnih studija u Beogradu, smer strukovni nutricionista- dijetetičar, ali sam u međuvremenu, volontirajući u različitim organizacijama, shvatio da sebe ne vidim tu, već da sebe više vidim u nekom HR poslu. Da li da počinjem studije na drugom fakultetu, odnosno da spremam prijemni, ili postoji mogućnost promene fakulteta i prelazak na neki menadžment gde bi mi se priznao deo položenih ispita, pa makar bilo i u nekom menadžmentu ishrane? Hvala :)

966
pre 6 godina

Odgovor savetnice:

Odlično je što si bio angažovan i aktivan i van studija - to je veoma važno za kasnije dobijanje zaposlenja. Ponekad se dešava da se kroz taj proces dodatno razviju nova interesovanja, pa je dobro što si prepoznao da imaš dodatna interesovanja u vezi sa oblašću vezanom za mendažment ljudskih resursa i da želiš da se dodatno usavršavaš u toj oblasti. Da bi postigao taj cilj, kao što si i sam primetio postoji više opcija. Jedna je da potražiš studije u vezi sa menadžentom u vezi sa ishranom. Takvi bi na primer bili ovi programi: Menadžment tehnologije hrane i gastronomijeMenadžment u turizmu i ugostiteljstvu i slični programi koje možeš da dalje istražuješ), ali bi te oni ipak usmerili na ovu oblast i menadžment u vezi sa tim, a ne na širu oblast ljuskih resursa, koja te, ako sam te dobro razumela, pre svega zanima. Ako te ipak interesuju ovi programi, možeš da pogledaš koliko program koji završavaš i ovi programi imaju zajedničkih predmeta, ali i da pre svega kontaktiraš visokoškolsku ustanovu koja te zanima da bi proverio kakve su mogućnosti za priznavanje ispita, pošto ustanove obično imaju svoja pravila u vezi sa tim.
Oblast ljudskih resursa je inače takva da vrlo često taj posao obavljaju osobe različitog obrazovanja. Najčešće se ipak za ovaj posao traži fakultetska diploma ali je podjednako važno i radno iskustvo u ovoj oblasti. Najčešće se ovim poslom bave osobe koje su završile Filozofski fakultet (psihologija i andragogija), Ekonomski fakultet, Fakultet organizacionih nauka... Više o tom zanimanju možeš pronaći na adresi http://karijera.bos.rs/zanimanja/show_info/136.
Kakvu god odluku da doneseš važno je da znaš da je dobro da i dalje stičeš radno iskustvo u toj oblasti kao i da se usavršavaš. Za ovaj posao je na primer često poželjno znanje engleskog jezika, tako da možeš da razmisliš i da u toj oblasti usavršavaš svoje znanje.
Ukoliko budeš imao bilo koje dodatno pitanje ili nedoumicu, slobodno mi piši!