Pitanje savetnici

Hvata me panika jer još nisam odlučila šta ću da upišem

Veliki pozdrav...Četvrta sam godina gimnazije opšteg smera i već dugo razmišljam šta bih mogla da upišem. Nekako nemam neko zanimanje koje baš želim i u kojem se pronalazim, zbog toga mi je vrlo teško da izaberem fakultet. Volim prirodne nauke, najviše biologiju i hemiju jer mi je to zanimljivo, dok društvene nauke ne podnosim i ne mogu da učim napamet pogotovo ne tačno od reci do reci kako je neko nešto rekao. Prosek mi je prilično dobar, dve godine mi je falila jedna ocena za vukovca a prošle godine sam prošla sa svim peticama. Razmišljala sam o farmaciji ali nisam sigurna u to jer je fakultet dosta težak i ne znam vredi li potrošiti tih 5 godina na to i onda su najveće šanse za zapošljavanje uglavnom u apotekama. S obzirom da je već oktobar hvata me panika jer treba spremati prijemni a ja još nisam odlučila sta da upišem...Molim Vas pomozite mi ili mi predložite neki fakultet.

797
pre 6 godina

Odgovor savetnice:

Prvo, bravo na odličnom uspehu u školi! :) To ti može pomoći prilikom upisa na fakultet, a i pokazuje da imaš radne navike i da ulažeš trud u učenje što je svakako važno i za uspeh na studijama. Takođe, mislim da je odlično što tako temeljno i savesno razmišljaš o tome šta ćeš upisati. Verujem da se sada možda osećaš malo zbunjeno jer nisi sasvim sigurna koji je sledeći korak, ali zaista nema razloga za paniku. Retke su osobe koje su odmah sasvim sigurne šta će upisati, i samo je važno da pažljivo razmisliš koja su opcije za tebe dobre u ovom trenutku za šta imaš sasvim dovoljno vremena. Hajde da zajedno prođemo kroz to koji su koraci koji će ti pomoći pri donošenju odluke.
Navela si da ti se od predmeta dopadaju biologija i hemija, a ne dopadaju društveni predmeti. To govori o tvojim interesovanjima, što je jedan od važnih faktora o kojima treba da vodiš računa prilikom donošenja odluke, a takođe bi bilo dobro da razmisliš i o svojim veštinama i znanjima, sposobnostima i vrednostima, koji su takođe važni za ovu vrstu odluke. Pored testova na našem sajtu, za početak možeš pogledati i publikaciju Vodič za planiranje karijere, a onda potražiti i druge korisne resurse.
Ono što je takođe važno jeste da se upoznaš sa zanimanjima koja bi ti odgovarala na osnovu svega onoga što znaš o sebi. Ovo će takođe zahtevati malo vremena i upoznavanja. Za početak možeš pogledati našu bazu, možda bi te zanimala zanimanja iz područja prirodno-naučnih i medicinskih delatnosti. Na primer, možeš pogledati zanimanja kao što su Biotehnolog/biotehnološkinjaHemičar/kaAnalitičar/ka zaštite životne sredineInženjer/ka farmaceutske tehnologije...i još dosta drugih srodnih zanimanja. Preporučila bih ti da pažljivo proučiš sve opcije, pošto ponekad o nekim zanimanjima nemamo puno prilike da saznamo u svakodnevnom životu. Na primer, iako se najčešće srećemo sa farmaceutima koji rade u apotekama, to nije jedino mesto gde mogu tražiti zaposlenje, već su to i poslovi u farmaceutsko-hemijskoj industriji, instituti, laboratorije i obrazovne ustanove. Takođe, pored raznih sajtova na internetu možeš razgovarati i sa ljudima koji se bave određenim zanimanjem kako bi saznala više o njemu. Kad pogledaš opis zanimanja, pokušaj da razmisliš o tome koliko odgovara tvojim veštinama i interesovanjima. 
Na osnovu ovog istraživanja mogućnosti, možeš da sastaviš listu zanimanja i fakulteta povezanih sa njima i poređati ih po tome koliko te interesuju. U bilo kom koraku koji budeš preduzela, slobodno mi piši ako budeš imala dodatnih pitanja ili nedoumica. Takođe, slobodno mi napiši da li ti je nešto u odgovoru bilo od posebne pomoći i da li odmah imaš neko pitanje ili nedoumicu.
Srećno! :)