Pitanje savetnici

Dvoumim se između ekologije i veterine

Zdravo! Pre svega želim da vam kažem da ste fenomenlni i da sam sigurna da vaši saveti i podrška mnogima znače. Što se tiče mog problema ja se dvoumim između ekologije i veterine. Definitivno želim da studiram u Novom Sadu pa me, što se tiče veterine, brine što ne postoji samostalan fakultet vec je u pitanju departman u okviru poljoprivrednog fakulteta. Ekologija me takođe zanima iako se možda malo više vidim u zanimanju veterinara, međutim ovaj fakultet kraće traje, definitivno je lakši a i radi se o PMF-u što mi vise odgovara nego poljoprivredni iako moje kasnije zanimanje nakon ekologije nije konkretno niti sam sigurna koliko bi lako dosla do posla. Mnogo me zanima vaš savet. Izvinjavam se na ovako opšrnom pitanju. Hvala mnogo

p.s.idem u gimnaziju tako da imam mogućnost upisa oba i vukovac sam ako išta znači.

1050
pre 6 godina

Odgovor savetnice:

Hvala ti puno na ovoj tako lepoj pohvali i što si odlučila da nam pišeš :) Nadam se da će ti ovaj odgovor biti od pomoći, a ako ti na bilo koje pitanje bude neodgovoreno, slobodno mi piši ponovo!
Želela bih odmah da ti čestitam na odličnom uspehu u školi :) To je značajno i za broj bodova pri upisu na fakultet, a i zbog toga što ukazuje na tvoje dobre radne navike koje su značajne i za studije na fakultetu. Super je što si identifikovala zanimanja koja te interesuju i koja ti odgovaraju kao i fakultete koji su povezani sa njima. Ako sam te dobro razumela, sada ti je izazov da se odlučiš između ova dva fakulteta koja te zanimaju. U ovakvim situacijama, može da bude dobro da na jednom papiru napišeš sve faktore koji su ti važni u vezi sa donošenjem odluke (mogućnosti za zaposlenje, sadržaj predmeta, dužina studija i sve ostalo što je tebi važno). Ponekad može da pomogne kada sve važne faktore vidimo na papiru. U vezi sa nekima od njih će ti možda biti potrebne dodatne informacija, pa ćeš tako znati šta treba da istražiš.
U vezi sa onim što si napisala, nisam sigurna zbog čega ti je teškoća što su studije veterinarske medicine u okviru Poljoprivrednog fakulteta? Nakon završetka studija dobićeš stručni naziv doktor veterinarske medicine, što je isto kao u slučaju Fakulteta veterinarske medicine. Više informacija možeš pogledati i u ovom Vodiču fakulteta. Ove studije traju šest godina i u pitanju su integrisane osnovne i master studije. Što se tiče studija ekologije, osnovne studije ekologije traju četiri godine, nakon čega se možeš odlučiti za master studije koje traju jednu godinu. Prema informacijama na sajtu fakulteta, po završetku studija ekologijemožeš da tražiš zaposlenje u  laboratorijama koje su usmerene na istraživanja na polju ekologije i zaštite životne sredine i u institucijama koje se bave problemima zaštite prirode i očuvanja biološke raznovrsnosti. Takođe bih ti preporučila da pročitaš i opis zanimanja na adresi Ekolog / ekološkinja. Ako to uporediš sa opisom zanimanja Veterinar/ka (doktor/ka veterine), videćeš da među njima ima važnih razlika, na primer za bavljenje veterinom su važne i pomagačke veštine, dok su za bavljenje ekologijom važne i analitičke, istraživačke veštine. Takođe, opisi radnih mesta se dosta razlikuju. Predložila bih ti stoga da dodatno istražiš ova zanimanja, da možda i porazgovaraš sa osobama koje se njima bave - to ti može pomoći u odluci.
Nadam se da će ti ove informacije pomoći u donošenju odluke. Ako budeš želela, možeš da mi javiš da li ti je moj odgovor malo pomogao i da li imaš još neko pitanje u vezi sa kojim mogu da ti pomognem, bilo bi mi drago :)