Planiram da upišem Visoku turističku školu, da li sa tom školom u budućnosti mogu da radim u nekoj drugoj državi?

Pitanje:

Planiram da upišem Visoku turističku školu, da li sa tom školom u budućnosti mogu da radim u nekoj drugoj državi? I kako je bih mogla da dođem do posla?

Odgovor:

Drago mi je što si donela odluku šta ćeš upisati kojom si zadovoljna! Što se tiče tvog pitanja, priroda tvog posla može biti takva da putuješ u inostranstvo i sarađuješ sa organizacijama koje su tamo locirane. Međutim, ako me pitaš da li sa diplomom koju ćeš dobiti možeš da tražiš posao u inostranstvu, to nažalost ne mogu da ti kažem pošto se uslovi za zapošljavanje dosta razlikuju u različitim zemljama. Na sledećem sajtu se možeš informisati o procesu priznavanja kvalifikacija u različitim zemljama: http://www.enic-naric.net/. Visoka turistička škola strukovnih studija jeste akreditovana, kao i studijski programi na njoj, što je važan preduslov za priznavanje obrazovanja koje si stekla. 

Ono što je važno za dolaženje do posla i što ti može dati prednost pored uspeha u studijama, jeste i radno iskustvo i posedovanje praktičnih znanja i veština. Zbog toga je važno da se tokom studija uključuješ u različite programe radnih praksi (pored onih obaveznih na fakultetu), da volontiraš, učestvuješ u različitim projektima i slično. Možeš da razmisliš i o tome da deo studiranja provedeš i u inostranstvu, kao i da se uključiš u programe praksi i volontiranja u inostanstvu, što ti može pružiti prednost i za kasnije konkurisanje za poslove u nekoj drugoj zemlji. Takođe, u vezi sa tim mogla bi da razmisliš i o postdiplomskim studijama u inostranstvu.

Ukoliko te zanima zanimanje menadžera u turizmu, više o njemu možeš pročitati ovde - http://karijera.bos.rs/zanimanja/#show_info/222.

EU flag
Rad portala BOŠ Karijera podržava Evropska unija u okviru programa „Evropa za građane i građanke“.