Pitanje savetnici

Da li arhitekturu može upisati neko ko nije previše talentovan za crtanje?

Zanima me da li arhitekturu može upisati neko ko nije previše talentovan za crtanje?

1646
pre 6 godina

Odgovor savetnice:

Za upis i polaganje prijemnog ispita nije potrebno poznavanje crtanja. Prijemni ispit se sastoji iz dva dela, i to:

– prvi deo testa – pitanja iz različitih oblasti kulture relevantnih za studije arhitekture, boduje se sa najviše trideset poena i
– drugi deo testa – razumevanje i logičko zaključivanje, boduje se sa najviše trideset poena.

Međutim tokom studija postoje ispiti koji zahtevaju poznavanje crtanja kao što je na primer projektovanje i drugi predmeti koji su usmereni na geometriju i konstrukciju. Kada govorimo o crtanju na studijama arhitekture više mislimo na tehničko crtanje uz pomoć različitih tabli, lenjira, razmera. U vezi sa tipom ispita i samim predmetima možeš se više informisati na samom sajtu fakulteta na adresi http://www.arh.bg.ac.rs/programi/osnovne-akademske-studije-arhitektura-201516/. Crtanje u arhitekturi specifično je po tome što je za njega važna sposobnost shvatanja odnosa u ravni i prostoru. Evo jednog opisa te sposobnosti, prema kojem nam ona „omogućava da sagledamo odnose delova i celine u ravni, da zamišljamo trodimenzionalni izgled predmeta, njihov izgled pod različitim uglom gledanja i u različitim položajima, da dvodimenzionalni prikaz (skica, mapa, crtež) zamislimo u prostoru, da možemo da zamislimo crtež kao predmet i obrnuto, da se snalazimo u prostoru". Možemo primetiti da je važno da poseduješ dobro razumevanje prostora i oblika, kao i kreativnost, više nego poseban umetnički talenat. :)

Ako je ahitektura ono što te zanima i čime bi volela da se baviš u budućnosti, verujem da ćeš uspeti da savladaš i tehnike crtanja. Predlažem ti da razmisliš o pohađanju časova crtanja već od 4. godine srednje škole kako bih se pravovremeno pripremila za studije. Takođe predlažem ti da se raspitaš i na fakultetu ili ako poznaješ nekog od studenata ili diplomaca Arhitektonskog fakulteta koji ti mogu preneti svoja iskustva i preporuke za časove.