Da li je perspektivno da upišem opšti smer na Fakultetu inženjerskih nauka?

Pitanje:

Da li je perspektivno da upišem opšti smer na Fakultetu inženjerskih nauka u Kragujevcu u trajanju od tri godine i posle toga master inženjerski menadžment?

Odgovor:
Predložila bih ti da pročitaš opis zanimanja kojima bi se mogla baviti nakon ovog fakulteta, u okviru kojih imaš i informacije o mogućnostima za zapošljavanje.
Takođe, ovde https://poslovi.infostud.com/zanimanje/Masinski-inzenjer/94 možeš da pogledaš podatke koliko je na sajtu Infostud, na kome se oglašavaju poslovi, u poslednjih pola godine bilo oglašeno pozicija za ovo zanimanje. Pored toga, možeš da pogledaš i dokument Analiza i prognoze potreba tržišta rada u Republici Srbiji na sajtu Nacionalne službe za zapošljavanje (http://www.nsz.gov.rs/live/digitalAssets/6/6902_anketa_poslodavaca_2016-2017_-_glavni_nalazi.pdf). U tom dokumentu možeš da pročitaš da kod grupe zanimanja Stručnjaci i umetnici, najviše radnih mesta se, između ostalog, očekuje za zanimanje mašinski inženjer.
Ono što je takođe važno da znaš jeste da za nalaženje posla nije dovoljna samo fakultetska diploma, već i da poseduješ stručna i prenosiva znanja i veštine koja su tražena na tržištu rada. Ukoliko si čitala naše ranije odgovore, verovatno si primetila da naglašavamo da je važno da osim sticanja znanja i veština na fakultetu, učestvuješ i u programima radnih praksi, volontiranju, programima neformalnog obrazovanja, kako bi razvila praktična znanja i veštine i time povećala sebi mogućnosti za zapošljavanje.
EU flag
Rad portala BOŠ Karijera podržava Evropska unija u okviru programa „Evropa za građane i građanke“.