Pitanje savetnici

Interesuje me zanimanje policijskog inspektora.

Poštovani, zanima me kako nakon završetka gimnazije postati policijski inspektor, koji fakultet(i) je potreban da bi to postao i nakon završetka fakulteta kako se konkuriše za rad u policijskoj stanici. I još

nešto, kakve su plate kod policijskih inspektora?

Unapred hvala i molim vas potreban mi je hitno odgovor

22816
pre 6 godina

Odgovor savetnice:

Hvala na pitanju. Kako bi postao policijski inspektor potrebno je da završiš neki od navedenih fakulteta:
  • Kriminalističko - policijsku akademiju
  • Pravni fakultet
  • Fakultet Bezbednosti (u našoj bazi obrazovanja možeš naći kontakte svih fakulteta)

Policijski inspektori rešavaju kriminalna dela i planiraju akcije i strategije suzbijanja kriminaliteta.  Zajedno sa ostalim kolegama rešavaju slučajeve krađa, provala, ubistava, zloupotrebe droga, krijumčarenja (umetničkih dela, oružja, ljudi, droge), nezakonite trgovine, otmica, iznuda, ucena i falsifikovanja (novca, umetničkih dela, dokumenata). Osnova za rad svih kriminalističara su precizne i tačne informacije. Stoga se najveći deo njihovog posla odnosi upravo na prikupljanje informacija, npr. razgovorom s očevicima i osumnjičenima, pregledom postojeće dokumentacije i nadzorom ljudi i objekata, te su komunikacione veštine veoma važne i prisutan je rad na terenu.. Inspektori moraju veoma dobro da poznaju zakone i propise i da rade isključivo u skladu sa njima.

Kada su u pitanju pozicije kao što je policijski inspektor, postoje stroge procedure za zaposlenje. Pre svega bi trebalo da se zaposliš u policiji i da imaš određen broj godina radnog staža, da pohađaš kurseve (kurs veština samoodbrane i borilačkih veština), polaganje državnog ispita kao i dosta iskustva na rešavanju određenih slučajeva, što podrazumeva da budeš jedan od najboljih kako bi dobio zvanje inspektora.  Takođe predlažem ti da slobodno posetiš neku od većih policijskih stanica i slobodno se raspitaš kako na primer izgledaju konkursi za policijskog inspektora i koje je sve potrebno uslove ispunjavati za ovaj dinamičan posao.
Takođe predlažem ti da pogledaš i druge odgovore na temu zanimanja i obrazovanja inspektora u policiji: