Savetnica

Upis fakulteta posle srednje stručne škole

Pitanje:

Dobar dan, imam jedno pitanje! Da li će generacija '02, '03 moći da posle završene srednje stručne škole (u mom slučaju - ekonomsko-ugostiteljska škola, jer nju planiram da upišem) moći da nastave školovanje na fakultetu? Jer su mi nastavnici govorili da od ove generacije će se uvesti zakon koji neće dozvoljavati da se završava fakultet, već da ako hoću da nastavim školovanje moraću da upišem gimnaziju. Jako sam sada zbunjena.

Odgovor:

Verujem da si zbunjena, još uvek ne postoje potpune informacije o tome kako će uskoro izgledati proces upisivanja na fakultet. Tačno je da se ove godine najavljuju zakonske izmene koje bi trebalo da izmene i postupak upisa na fakultet. Trenutno je u toku javna rasprava o Konceptu završnih ispita u srednjem obrazovanju, koji će, ako se usvoji, dovesti do uvođenja opšte, stručne i umetničke mature koje će zameniti prijemne ispite na fakultetima. Ovde možeš pročitati više o tome http://www.paragraf.rs/dnevne-vesti/100417/100417-vest11.html. Ukoliko se usvoji dokument kakav je sada, biće moguće upisivanje fakulteta i nakon srednjih stručnih škola u četvorogodišnjem trajanju, nakon kojih se polaže stručna matura. Ono što može da se dogodi jeste da bi pojedini fakulteti mogli ograničiti pravo na upis učenicima koji polože stručnu a ne opštu maturu (koja se polaže nakon gimnazija), ali polaganjem izbornih predmeta biće moguće proširiti mogućnosti za upis na visokoškolske ustanove. 
Sada je ipak suviše rano da bi se znalo kako će tačno ovaj proces da izgleda, ali svim izmenama će ipak sigurno prethoditi period pripreme i pojašnjenja celog procesa.
Ukoliko budeš imala još neku nedoumicu, slobodno mi piši.

3314
04.05.2017
EU flag Rad portala BOŠ Karijera podržava Evropska unija u okviru programa „Evropa za građane i građanke“.