Da li može da se upiše jedan fakultet kao alternativa, dok se ne saznaju rezultati na željenom pa da se povuku dokumenta?

Pitanje:

Pozdrav! Moja sestra je ove godine polagala prijemni na 2 fakulteta (na Hemijskom i Stomatološkom). Što se tiče rezultata, nalazi se nekoliko mesta ispod crte na oba fakulteta, pa samim tim čekamo prozivke kako bismo videli da li će uspeti da upiše na samofinansiranje, a možda i na budžet jer smo čuli da obično bude pomeranje liste. Prozivka na Hemijskom je 7-og a na Stomatološkom 11-og. Ukoliko upadne na Hemijski fakultet na budžet prilikom prozivke i tog dana upiše (kao alternativu jer ne zna kako ce proći na stomatologiji ), a nakon toga sazna da je i na Stomatološkom na budžetu, da li postoji mogućnost da upiše i stomatologiju, i nakon toga povuče dokumenta i ispiše se sa Hemijskog fakulteta? Jer joj je primarna želja Stomatologija. Hvala

Odgovor:

Veoma je lepo što pomažeš sestri, zaista je važna podrška porodice pri odabiru daljeg školovanja. 

Žao mi je što je trenutno tvoja sestra u neizvesnoj situaciji. Postoji mogućnost da se upiše i drugi fakultet, međutim obaveza je da se drugi fakultet upiše na samofinansiranje ukoliko je prvi fakultet upisan na budžet. Takođe, postoji mogućnost ispisivanja sa jednog fakulteta i upisivanje drugog. Ono što je teškoća u ovom slučaju jeste da će njeni dokumenti ostati na fakultetu koji je prvi put upisala, pa ih neće imati kod sebe kad bude upisivala drugi fakultet.

U ovoj situaciji najbolje je kontaktirati studentske službe fakulteta i tim putem se raspitati o tome, trebalo bi da oni mogu tačno da vam kažu kakva je procedura, sigurna sam da su i ranije imali slična pitanja pa da će moći da vam daju odgovarajući savet.

Želim joj puno sreće.

EU flag
Rad portala BOŠ Karijera podržava Evropska unija u okviru programa „Evropa za građane i građanke“.