Pitanje savetnici

Plašim se da neću uspeti da upišem fakultet na budžet, jer nisam krenula na vreme da se spremam... Da li da pauziram godinu dana?

Imam veliki problem. Plašim se da neću uspeti da upišem fakultet na budžet, jer nisam krenula na vreme da se spremam. Nema šanse da studiram kao samofinansirajući student. Da li postoji mogućnost da godinu dana pauziram pa da sledeće godine polažem prijemni, a da mogu da upadnem na budžet?

1411
pre 6 godina

Odgovor savetnice:

Veoma mi je žao što si uplašena i pod stresom. Pre svega sada je bitno da se što više fokusiraš i da razmotrimo koje sve opcije imaš. Pre nego što se počneš detaljno da razmišljaš o pauziranju godine i pripremi prijemnog za sledeću godinu, predložila bih ti da razmisliš o opcijama upisa fakulteta ovde godine.

Kako je već stigao april veoma je bitno da rasporediš gradivo za prijemni ispit i vreme koje imaš. Ne možeš sada da znaš da sigurno nemaš dovoljno vremena da se pripremiš za prijemni.  Možda će zvučati kao kliše ako ti kažem – nikad nije kasno!:) U principu, to zavisi od toga koliko si vredna i uporna, koliko si spremna da sada intenzivno učiš. Ako posvetiš dovoljno vremena tome, uložiš dosta truda i rada, biće i dovoljno vremena da se spremiš. Sada je važno da energiju koju trenutno trošiš na brigu usmeriš na učenje i intenzivnu pripremu. Nekad u životu je važno da damo sve od sebe i pokušamo, pre nego što odustanemo. Pri tom ne zaboravi da ako ove godine izađeš na prijemni ispit čak i da ne uspeš da upišeš na budžet bićeš još bolje pripremljena za sledeću godinu posle ovogodišnjeg velikog iskustva.

Takođe predlažem ti da razmisliš o pravljenju plana B tj. da razmisliš na kom fakultetu ili Visokoj školi bi takođe konkurisala pored željenog fakulteta. Predlažem ti da se dodatno informišeš o fakultetima i visokim školama koji pripadaju oblasti koja te interesuje i koji zahtevaju slično ili isto gradivo za prijemni ispit kao i fakultet za koji se interesuješ. Na taj način bi polagala dva prijemna ispita, bilo bi ti malo napornije, ali bi imala znatno veće šanse da studiraš na teretu budžeta.

Ako se odlučiš da pauziraš imaćeš dosta vremena da se dobro pripremiš za prijemni ispit. Takođe godinu možeš iskoristiti u različitim vidovima usavršavanja, kao što je na primer učenje jezika, usavršavanje rada na kompjuteru ili možeš učestvovati u razlitim programima volontiranja, radionica, seminara i tako doživeti nova iskustva i i upoznati nove ljude. :)