Pitanje savetnici

Želela bih da kasnije studiram srpski ili nemački jezik ili da budem učiteljica. Koja srednja škola će me najbolje pripremiti za ove oblasti i test opšte informisanosti?

Zdravo, ja sam sada 8.razred osnovne škole i nisam sigurna šta bih upisala. Volela bih da završim ili Filološki ili Učiteljski fakultet ili Visoku turističku školu, a takođe me zanima da li je znanje srpskog jezika i opšte informisanosti koje bih polagala za Učiteljski faks dovoljno ako bih upisala stručnu školu kao pravno-poslovnu ili srednju medicinsku, i da li taj prijemni opšte informisanosti uopšte obuhvata teoriju koja se najviše obrađuje u gimnaziji i da li su dovoljne pripreme koje se odvijaju u okviru fakulteta ili je ipak potrebno da se ide u gimnaziju da bi mi bilo lakše da upadnem na budžet,jer bih jako volela da budem učiteljica. Takođe jako volim i jezike, pa sam tako još više zbunjena. Znam da Vam se sad čini da je za mene još rano da razmišljam o fakultetu, ali baš mi izbor srednje škole određuje i fakultet, jer ako bih upisala srednju medicinsku ili pravno-poslovnu, manje bih učila nego u gimnaziji i time bih mogla da se posvetim i dodatnom učenju nemačkog jezika koji bih mogla da studiram kasnije, ali opet je tu taj problem sa srpskim jezikom i opštom kulturom u gimnaziji koji sam malopre spomenula. Mada znam da takođe postoji i praksa u stručnim školama, pa možda ne bih stigla za učenje nemačkog i zbog toga...Takođe mene uopšte ne interesuje pravo,već mi je poznanica preporučila Pravno poslovnu školu jer je laka i brzo se za nju nađe posao,mada se u toj školi manje obrađuje srpski jezik i neki predmeti...Izvinite na dužem tekstu,ali prosto sam previše neodlučna u vezi toga,a preostalo mi je svega mesec i po dana da razmislim,a ja nemam skoro nikog sa kim bih se posavetovala, a to mi je izuzetno važno,t ako da će mi svaka pomoć dobro doći...Hvala unapred na odgovoru:)

916
pre 5 godina

Odgovor savetnice:

Mislim da je dobro i pohvalno što sada razmišljaš o nastavku obrazovanja i zanimanjima koja te interesuju. Prva odluka koja je pred tobom jeste izbor srednje škole i potpuno si u pravu da on zavisi i od toga kakva zanimanja te interesuju. Jedino što bih ti ja dodatno napomenula jeste da je moguće da će se u sledeće četiri godine i tvoja interesovanja možda malo i promeniti, možda će te zainteresovati i neke opcije za nastavak školovanja o kojima u ovom trenutku nisi razmišljala ili rad u nekoj specifičnoj oblasti.

Koliko shvatam, u svakom slučaju bi želela da upišeš visokoškolske studije nakon srednje škole. U pogledu pripreme za nastavak školovanja srednje škole se ipak razlikuju. Gimnazije pružaju široko opšte obrazovanje i namenjene su tome da pripreme učenike za dalje školovanje na fakultetima ili visokim školama strukovnih studija. Sa druge strane. srednje stručne škole pre svega osposobljavaju za rad u određenoj oblasti, mada i dalje postoji mogućnost nastavka školovanja, što mnogi učenici i odaberu.

Ono što mislim da je važno da imaš na umu jeste da šta god da upišeš, ipak ćeš tome posvetiti sledeće četiri godine. Ukoliko odabereš nešto što te u potpunosti ne interesuje ili što ne odgovara tvojim veštinama, može ti biti teško da uspešno završavaš svoje obaveze. Mislim da je dobra strategija da pogledaš kakvi predmeti te očekuju u okviru svake od srednjih škola koje te interesuju (na primer koliko ima časova srpskog jezika i književnosti, koliko nemačkog jezika), kakva te praksa očekuje i kakvi stručni predmeti. Koliko je određena srednja škola laka ili teška je ipak individualno - ono što je nekom drugom lako ne mora biti i tebi i obrnuto, nešto što je nekom drugom teškom tebi može biti lakše. Često smo uspešniji u učenju onih stvari koje nas dosta interesuju. Takođe, važno je imati i dobre radne navike i dobro organizovati svoje vreme.

Predložila bih ti da se detaljnije informišeš i o fakultetima koje si pomenula. Ono što bih ja napomenula, jeste da se za testove opšte informisanosti ne može spremati jer ne postoji literatura po kojoj se sprema, jedino će ti možda biti korisno da pogledaš testove prethodnih godina, kako bi videla kako su obično formulisana. Pitanja sa ovog testa se odnose i na znanja stečena van škole i stiču se godinama, u zaista različitim kontekstima.

Molim te nemoj da se izvinjavaš, i slobodno nam piši ukoliko budeš imala dodatne nedoumice u vezi sa kojima misliš da možemo da ti pomognemo. Možda možeš da se obratiš i nastavnicima i stručnim saradnicima koji se bave profesionalnom orijentacijom u tvojoj školi, oni takođe mogu da ti daju dodatnu podršku.