Pitanje savetnici

Imam zvanje diplomiranog kulturologa i upisala sam master studije socijalne politike - koje su mi mogućnosti zaposlenja i kome da se obratim u potrazi za poslom?

Poštovana savetnice, od srca bih Vas zamolila za savet i preporuku. Imam 25 godina. Govorim engleski i španski jezik i odlično poznajem rad na računaru. Završila sam Desetu beogradsku gimnaziju (2011.), a zatim Fakultet za kulturu i medije (2015.), čiji sam bila stipendista, smer Menadžment u kulturi i medijima, te je moje zvanje diplomirani kulturolog. Tokom svog studiranja radila sam u brojnim nevladinim organizacijama koje se bave kulturom i umetnošću, ali naročito temama socijalne politike (rad sa zdravom i decom sa smetnjama u razvoju, rad sa decom bez roditeljskog staranja, rad sa starim licima i drugo) i tada sam stekla iskustvo u pisanju projekata iz tih oblasti i radu na njihovoj realizaciji, koji su odobreni od domaćih i stranih fondova. Nakon osnovnih studija, upisala sam Master akademske studije socijalne politike na Fakultetu političkih nauka (2015.) i trenutno radim na izradi master teze "Zapošljavanje žena sa invaliditetom u Republici Srbiji" čija odbrana će biti do kraja leta. Imam dete koje je staro godinu ipo dana i

nadam se da ću uspeti da ga od jeseni upišem u vrtić, a da ću ja početi da radim. Možete li me posavetovati gde i kome da se obratim u potrazi za poslom i koje su sve moje mogućnosti u odnosu na kvalifikacije?

Hvala vam najlepše.

1942
pre 5 godina

Odgovor savetnice:

Hvala vam najlepše na pitanju i poverenju. Zaista ste dosta toga uspeli da uradite tokom studija i odlično je što već imate i određeno radno iskustvo i što ste razvijali digitalne veštine i poznavanje stranih jezika. Čini mi se da ste kombinacijom različitih oblasti studija i sticanjem neformalnog obrazovanja, otvorili sebi različite mogućnosti. Možete da razmišljate o poslovima vezanim za koordinaciju projekata u organizacijama civilnog društva u oblastima kulture i socijalne politike, poslovima u međunarodnim organizacijama koje se bave ovim temama, poslovima predavača u obrazovnim institucijama i drugim sličnim pozicijama. Ova lista naravno nije iscrpna, a važno je i da i vi razmislite koji je to profil organizacija u kojima biste voleli da radite i koji poslovi odgovaraju vašim veštinama. 

Ono što bih vam predložila, pored praćenja oglasa za posao na sajtovima na kojima se oni objavljuju, jeste da se povežete sa ljudima koje ste upoznali do sada kroz različite poslove tokom studija i da napomenete da tražite posao. Ponekad se oglasi za posao ne objavljuju, tako da je dobro da kažete ljudima u svom okruženju da ga tražite. Možete da razgovarate i sa nekim od svojih profesora, pošto i oni možda znaju za neke mogućnosti. Takođe, možete da pošaljete svoj CV organizacijama za koje biste bili zainteresovani, iako nemaju objavljen konkurs. Naravno, ono što je važno pre prijave jeste da kreirate i odgovarajući CV i da ga uvek prilagodite pre slanja radnom mestu.

Takođe, predložila bih vam da počnete već sada da tražite posao, da ne čekate odbranu master rada. Traženje posla zahteva vreme i ulaganje dosta truda, tako da je važno i da se ne obeshrabrite ako vam to odmah ne pođe za rukom. Ukoliko vam bude potreban razgovor, pored Nacionalne službe za zapošljavanje možete da se obratite i Centru za razvoj karijere i savetovanje studenata Univerziteta u Beogradu.