Pitanje savetnici

Zanimaju me viša škola za dizajn enterijera i studije turskog jezika - da li mogu da upišem obe i šta mogu da radim kada završim?

Imam veći problem. Volela bih da upišem višu školu za dizajn enterijera ali, u isto vreme, i Filološki fakultet za turski jezik. Da li je moguće da upišem obe škole i šta bih mogla da radim sa tim školama kad ih završim?

877
pre 5 godina

Odgovor savetnice:

Odlično je što si identifikovala svoja interesovanja, to može da bude samo dobro. Jedino je pitanje kako na najbolji način da odgovoriš na njih. Ono što je teškoća sa upisivanjem dve visokoškolske institucije jeste to što ne bi mogla da budeš na budžetskom finansiranju na obe. Osim toga, treba da imaš u vidu da bi to zahtevalo dosta rada i truda, i da bi možda imala manje vremena da se posvetiš nekim drugim aktivnostima.

Upravo zbog toga mislim da treba da se informišeš što više o zanimanjima kojima bi mogla da se baviš nakon studija jer je to, osim tvojih interesovanja i veština, još jedna od ključnih stvari koje su važne za tvoju odluku. Predložila bih ti da počneš od zvaničnih stranica visokoškolskih ustanova, a onda da nastaviš pretragu na internetu ili razgovorom sa osobama koje se bave odgovarajućim zanimanjanima. Generalno, nakon studija jezika možeš raditi u institucijama osnovnog i srednjeg obrazovanja i na Univerzitetu, u izdavačkim kućama, novinskim kućama i elektronskim medijima, kao prevodilac u institucijama koje imaju dodire sa turskim jezičkim područjem, kao prevodilac ili književni prevodilac, kao književni kritičar, na radiju i televiziji i u diplomatiji i spoljnoj trgovini. Kao dizajner enterijera možeš raditi kao saradnik u projektantskim timovima ili samostalno, na oformljenju enterijerskih projekata. 
Kada istražiš detaljno ova zanimanja, razmisli o tome koje bi ti više odgovaralo i da li interesovanja za drugi studijski program možeš ispuniti i na neki drugi način, kao hobi ili kroz neformalno obrazovanje.