Pitanje savetnici

Da li mogu da se iz ekonomske prebacim u medicinsku školu i kako to da uradim?

Završila sam osmi razred i upisala pravni smer u ekonomskoj školi. Iskreno, meni je taj smer super, ali se mojima ne sviđa. Ubeđuju me da se prebacim u medicinsku. Meni je i to super i sasvim mi je svejedno u koju ću od njih da idem, pa sam htela da pitam da li mogu da se iz ekonomske prebacim u medicinsku školu i kako to da uradim?

2094
pre 5 godina

Odgovor savetnice:

Što se tiče prebacivanja, svaka škola ima svoju proceduru, koja zavisi i od broja upisanih učenika, tj. da li ima slobodnih mesta. Najbolje bi bilo da pozoveš direktno sekretara škole i raspitaš se da li je moguće prebacivanje i ako jeste, koji su uslovi. Na taj način ćeš dobiti najtačnije informacije.

Medicina je potpuno različita od ekonomije. Trebalo bi da uvažiš mišljenje svojih roditelja, ali i da ti sama razmisliš čime bi volela da se baviš jednog dana. Ono što je činjenica je da ako želiš da se baviš medicinom, to nećeš moći ukoliko završiš srednju ekonomsku školu, jer je uslov za upis Medicinskog fakulteta završena srednja medicinska škola ili gimnazija. Ali da li bi ti volela time da se baviš, da li možeš sebe da zamisliš u toj oblasti? Kada zamisliš sebe na radnom mestu jednog dana, da li ti je draži rad sa ljudima ili podacima? To je ključno pitanje.

Ako nisi sigurna šta je ono što tebi leži, predlažem ti da uradiš naše testove na portalu BOŠ Karijera. Tako ćeš dobiti predloge zanimanja koja su u skladu sa tvojim osobinama, veštinama i interesovanjima. Rezultate možeš da prodiskutuješ i sa svojim roditeljima pa da zajedno odlučite šta bi za tebe bilo najbolje.