Pitanje savetnici

Specijalizacija kardiohirurgija

Poštovana, nakon završene srednje skole planiram da upisem Medicinski fakultet i nakon toga specijaliziram kardiohirurgiju. Interesuje me da li specijalizacija zavisi od prosečne ocene tokom studiranja tj. da li postoji neka prosečna ocena ispod koje ne može da se specijalizira kardiohirurgija i da li ima određen broj mesta namenjen za jednu određenu specijalizaciju? Pozdrav i hvala unapred.

1814
pre 5 godina

Odgovor savetnice:

Žao mi je što ću da te razočaram, jer vidim da ideš u srednju Poljoprivrednu školu. Medicinski fakultet može da upiše samo neko ko je završio srednju školu medicinskog usmerenja ili gimnaziju. Učenici iz ostalih srednjih škola ne mogu, nažalost, da konkurišu.

Da te malo utešim, specijalizaciju iz kardiohirurgije je vrlo teško dobiti. Zavisi od broja slobodnih mesta za kardiohirurge, nema ih svake godine, a i kada ih ima, dobijaju je samo studenti sa najvišim prosecima. Osoba koju poznajem a koja je dobila tu specijalizaciju, završila je fakultet sa svim desetkama i kao student generacije. Ili npr. ako si zaposlen, pa u tvojoj ustanovi fale kardiohirurzi, onda te šalju na tu specijalizaciju. Inače se uglavnom dobijaju specijalizacije iz onih oblasti koje fale u ustanovama.

Da li si razmišljao o nekom drugom fakultetu i nekom drugom zanimanju? Možemo da pokušamo zajedno da pronađemo neko alterantivno zanimanje koje bi ti takođe bilo interesantno?