Pitanje savetnici

Kako da radim kao advokat u inostranstvu?

Kako da radim kao advokat u inostranstvu? Čuo sam da treba da se polože neki ispti prava te zemlje, kako i gde se polaže, gde mogu pronađi literaturu za to, i sve ostalo što bih trebao znati.

1507
pre 5 godina

Odgovor savetnice:

Iskreno, prava su veoma specifična struka jer se odnose na određenu zemlju. Svaka zemlja ima svoj pravni sistem koji se bazira na zakonima koji važe u toj određenoj državi. Na Pravnom fakultetu kod nas, stiču se znanja koja su vezana za pravni sistem Srbije. Za rad u inostranstvu je neophodno dodatno usavršavanje i studiranje u inostranstvu, u onoj zemlji gde bi voleo da radiš. Npr. ako upišeš kod nas na Pravnom fakultetu smer međunarodno pravo, imaš mogućnost da nakon završetka studija nastaviš postdiplomske u nekoj drugoj zemlji i tako povećaš sebi mogućnost za sticanjespecifičnih znanja koja su neophodna za bavljenje advokaturom baš u toj zemlji.

Literaturu određuje državni univerzitet te zemlje. Dakle, ukoliko bi želeo da nastaviš školovanje na nekom određenom univerzitetu u inostranstvu, svakako bi morao da se za to obratiš direktno pravnom fakultetu u toj zemlji i raspitaš se o svim mogućnostima. Objasniš svoj trenutni status i pitaš ih ono što te zanima. Najbolje bi bilo putem imejla.

I kod nas da bi postao advokat moraš da imaš završene osnovne studije prava, pa dve ili tri godine pripravničkog staža u advokatskoj kancelariji, pa položen pravosudni ispit, pa tek onda ide pravo zaposlenje u nekoj advokatskoj kancelariji. Da bi se bavio tim poslom, neophodno je mnogo školovanja, kao i prakse i usavršavanja. Tako je i u drugim državama.

S obzirom da mi nisi rekao na kom si nivou obrazovanja sada, da li tek treba da upišeš fakultet ili već studiraš prava, nažalost, ne mogu ti pomoći više od ovoga.