Pitanje savetnici

Završavam osnovnu školu i ne znam čime bih volela da se bavim i šta da upišem

Dobro veče. Uskoro od septembra sam osmi razred i još uvek ne znam šta želim da upišem. Odličan sam đak, sa veoma dobrim prosekom u sedmom i šestom razredu, ali nemam ideju o tome šta želim da upišem. Engleski jezik mi ide veoma dobro, ali kao i svaka devojčica želim da u budućnosti imam dobar i dobro plaćen posao. Ne znam čime bih želela da se bavim, ali neka od opcija bi bila da to bude neki rad u kancelariji ili ne znam ni ja iskreno, zato vam i pišem da mi Vi pomognete u odabiru srednje škole koja bi mi odgovarala. Nadam se da ćete moći da mi pomognete u izboru za dobru srednju školu koja ce mi olakšati i biti od korsti za moju budućnost. Hvala unapred.

1770
pre 5 godina

Odgovor savetnice:

Hvala što si nam pisala :)

Nemoj mnogo da brineš, imaš još celu godinu da doneseš odluku. Super je što si na vreme počela da se informišeš i razmišljaš o srednjoj školi. Nije čudno da još uvek ne znaš čime bi volela da se baviš. Većina nas je tu odluku donela tek u srednjoj školi, kada smo se detaljnije upoznali sa različitim predmetima i shvatili šta nam se više, a šta manje dopada.

Generalno, učenici koji još uvek nisu sigurni čime bi želeli da se bave, upisuju gimnaziju jer ona pruža opšte obrazovanje i posle nje možeš da upišeš fakultet koji želiš. Srednje stručne škole, pored toga što pripremaju za upis na fakultete u toj određenoj struci, takođe pružaju i stručna znanja kako bi mogla da se zaposliš u toj struci odmah po završetku.

Što se tiče uslova upisa na fakultet, jedino Medicinski fakultet ima ograničenje. Ako bi jednog dana volela da studiraš medicinu, onda je potrebno da završiš školu medicinske struke ili gimnaziju. Za sve ostale fakultete je jedino bitno da je škola u trajanju od 4 godine.

Možda će ti od pomoći biti Vodič za osnovce. Tu možeš da upoznaš svoja interesovanja i pogledaš koja su zanimanja povezana sa različitim obrazovnim profilima u srednjoj školi .

Verovatno ti je bitno i mesto gde se škola nalazi. OVDE možeš da istražiš koje srednje škole bi tebi bile dostupne.

Perspektiva za određeno zanimanje je veoma promenljiva. Tržište rada je danas veoma dinamično i potrebe za radnim mestima se vrlo često menjaju. Ono što je danas aktuelno ne mora biti za 5 godina i obrnuto. Pitanje je kakva će situacija biti dok ti završiš fakultet. Ono što je sigurno je da nijedan fakultet ne garantuje zaposlenje odmah po završetku, osim Vojne i Policijske akademije. Važno je da odabereš da se baviš onim što voliš i u čemu uživaš. U toku srednje škole ćeš već spoznati koja zanimanja dolaze u obzir, pa ćeš tada moći detaljnije da se informišeš o mogućnostima za zapošljavanje i uslovima rada. Širok je raspon radnih mesta koja nude kancelarijsko okruženje. O tome možemo da porazgovaramo kada budeš pogledala Vodič koji sam ti poslala i stekneš jasniju sliku o onome što bi moglo da te zanima.

Nadam se da se čujemo ponovo :)