Pitanje savetnici

Učitelj ili vaspitač?

Učitelj ili vaspitač? Odlučila sam se za Učiteljski fakultet, ali nisam sigurna koji smer bih upisala. Oba su mi lepa, ali ipak želim da znam koji je malo perspektivniji u našoj zemlji, što se tiče plata i zaposlenja? I da li će mi plata biti veća ako završim i master? Hvala na odgovoru unapred.

2903
pre 5 godina

Odgovor savetnice:

Lepo što si odlučila šta želiš da upišeš i u pravu si, oba zanimanja su lepa. Rad sa decom zna da bude izuzetno ispunjujuć. Da ti prvo odgovorim na poslednje pitanje. Ako želiš da budeš učitelj, svakako moraš da završiš i master studije da bi mogla uopšte da se zaposliš u školi. Što se tiče posla vaspitača, jeste plata veća sa višim nivoima obrazovanja.

Što se tiče same perspektive, to je teško reći s obzirom da ponuda radnih mesta zavisi od tržišta rada. Možda danas malo više perspektive imaju vaspitači jer se otvara sve više privatnih vrtića. To naravno ništa ne mora da znači, možda se situacija i promeni dok ti završiš fakultet. Opet, sa druge strane, brojčano postoji veći broj škola pa je potrebno i više učitelja. Bitno je da upišeš i radiš ono što voliš. Razmisli da li više voliš da radiš sa malom decom ili sa decom školskog uzrasta. Oba zanimanja su veoma kreativna i donekle slična, s tim što posao vaspitača pruža malo više slobode u radu sa decom, jer su mlađeg uzrasta i plan i program nije u tolikoj meri striktan.

Danas nijedan fakultet ne nudi zaposlenje odmah po završetku. Ako se već tokom studija uključiš u neki od vidova neformalnog obrazvanja, pohađaš stručne prakse i obuke relevantne za zanimanje za koje se odlučiš, povećaćeš sebi šanse za zaposlenje. Za učitelje i vaspitače postoji zaista veliki broj zanimljivih programa i seminara koji nude dodatno znanje i koji mogu biti izuzetno korisni.