Pitanje savetnici

Radiološka tehnologija

Idem u 4. razred srednje škole i zainteresovan sam za smer radiološke tehnologije na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu. Kakva je perspektiva sa tim zanimanjem i da li je to zračenje zaista štetno?

2449
pre 5 godina

Odgovor savetnice:

S obzirom da si u Poljoprivredno-prehrambenoj školi, moj savet je da proveriš na fakultetu da li možeš da konkurišeš za upis, jer je uslov završena srednja škola medicinskog usmerenja ili gimnazija. Možeš da im pišeš na imej adresu sanmore@uns.ac.rs ili mladena.zeljkovic@mf.uns.ac.rs ili da ih pozoveš na broj telefona 021/662 14 42 i 021/54 40 25.

O zanimanju medicinskog radiologa možeš pročitati u našoj bazi ovde. Kao što ćeš videti u opisu zanimanja, zračenje jeste donekle štetno i zbog toga radiolozi imaju beneficirani radni staž. U Pravilniku o radnim mestima, odnosno poslovima na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem, pronašla sam sledeću informaciju: Radiologija - Radna mesta: lekar specijalista - radioterapeut, radiološki tehničar u radioterapiji, radioterapeutski i radiološki fizičar na pripremanju i primenjivanju zatvorenih gamaemitera; odgovorno lice za zaštitu od jonizujućeg zračenja. Stepen uvećanja: 12 meseci računa se kao 15 meseci. Dakle, godinu dana rada radiologa računa se kao 15 meseci.

Zanimanje jeste perspektivno, jer sada pored državnih domova zdravlja i bolnica, postoji i veliki broj privatnih klinika u kojima se radiolozi zapošljavaju.