Pitanje savetnici

Da li je moguće zaposlenje u inostranstvu sa učiteljskim smerom? I koje diplome su priznate u inostranstvu?

Sad sam počela četvrtu godinu ekonomske škole, o daljem školovanju već razmišljam dosta dugo, ali ne znam šta bih trebala. Mama i baba mi govore da idem na Ekonomski fakultet jer je to najlogičnije posle ekonomske srednje i najlakše ću upasti na njega, ali istina je da se meni ekonomija u ove četiri godine smučila takoreći i da ne bih volela sa tim da nastavim, niti da se bavim u životu. Počela sam da razmišljam o Učiteljskom fakultetu, i zanima me kolika je "prođa" sa ovim fakultetom u svetu? S obzirom da mi je želja da odem "preko". Zanima me smer učitelj. Pa sad moje pitanje je, da li bih mogla da radim i kao učeiteljica u osnovnim školama sa tom diplomom koju bih dobila na kraju u inostranstvu??? Kao i pitanje, koji posao mogu najlakše da nađem sa završenim faksom Beogradskog univerziteta? Gde mogu da vidim koje diplome su priznate "preko"?? Hvala na odgovoru.

2905
pre 5 godina

Odgovor savetnice:

Razumem želju tvoje mame i bake, jer nastavak studija na Ekonomskom fakultetu nekako i jeste najlogičniji, teorijski gledano :) Međutim, ukoliko si ti u toku školovanja shvatila da ne bi mogla time da se baviš do kraja života, u potpunosti podržavam tvoju odluku da upišeš nešto drugo. 
Pre svega, trebalo bi da znaš da većina zemalja u inostranstvu traži nostrifikaciju diplome, a često i polaganje dodatnih ispita kako bi mogla da tražiš zaposlenje. Retko gde možeš odmah po završetku fakulteta da se zaposliš. To je teško i u našoj zemlji. Poslodavci sada uglavnom traže bar neko radno iskustvo u struci, volontiranje ili prakse u oblasti za koju si se školovala. 
Ne postoji jedinstvena lista fakulteta koji su priznati u inostranstvu. Više informacija o celom tom procesu možeš videti ovde. Da bi znala da li će ti diploma biti priznata, morala bi da se obratiš direktno školi u kojoj bi volela da radiš, ukoliko je to npr. prosveta. Na Infostudu možeš da pročitaš tekst o bezbednom zapošljavanju u inostranstvu. Prvi korak ka zaposlenju u inostranstvu bi možda bio master u nekoj zemlji u kojoj bi volela i da radiš. O tome možeš da razmisliš kada budeš upisala fakultet.
Našla sam podatak da određen broj nastavnika samoinicijativno pronađe posao u inostranstvu, tako što se prijave da predaju u privatnim školama u kojima se školuje određen broj Srba, pa drže redovnu ili dodatnu nastavu na našem jeziku, u zavisnosti od broja učenika. U većini slučajeva rade honorarno i imaju ugovor na određeno vreme. 
Jedan od načina da odeš da radiš u inostranstvu kao nastavnik ili učitelj je putem konkursa koji objavi Ministarstvo prosvete. Postoji Pravilnik o ostvarivanju obrazovno-vaspitnog rada u inostranstvu. U Pravilniku piše da nastavnik koji se šalje na rad u inostranstvo, između ostalog, mora da ima najmanje 5 godina radnog iskustva u oblasti obrazovanja i vaspitanja, kao i da ima ugovor na neodređeno. Dakle, u ovom slučaju bi morala da budeš zaposlena da bi se prijavila na konkurs.