Pitanje savetnici

Četvrta sam godina i još uvek ne znam šta bih upisala

Dobar dan. Četvrta godina gimnazije prirodno matematičkog smera sam i još uvek ne znam šta bih upisala. Pre svega ne mogu da odlučim da li želim da se bavim prirodnim ili drustvenim naukama : biologija i hemija mi idu od ruke,ali imam i dosta empatije prema ljudima i interesuje me psihoterapja...Imam poteškoća da prihvatim stvari takve kakve jesu i stalno postavljam pitanje ZAŠTO je nešto tako kakvo jeste i tesko učim stvari napamet bez razumevanja.Ne mogu da se odlučiim jer ne znam da li sebe više vidim kao nekoga ko pomaže drugima direktno,ili kao nekoga ko se bavi nekim naučnim radom.Ako bih otisla na neki od društvenih fakulteta o kojima razmišljam(Filozofski,Defektološki,) bilo bi mi žao da ne iskoristim one kapacitete ,a ako bih otisla na neki od prirodnih fakulteta(Biologija,Tehnološko metalurški) bilo bi mi žao jer verujem da bih bila dobra u radu sa ljudima....Takođe razmišljam o hotelijerstvu i

turizmu ali ne znam koliko bi mi to leglo. Zanima me šta Vi mislite šta bi meni najviše odgovaralo ,i veoma bi mi značilo kada biste mi odgovorili i dali Vaš savet..

1065
pre 5 godina

Odgovor savetnice:

Nemoj da te mnogo brine to što još uvek nisi sigurna šta bi upisala. Imaš dovoljno vremena da dobro razmisliš i doneseš pravu odluku. Sve što si mi opisala su nekako generalizacije i teško mi je da ti dam konkretan odgovor šta mi se čini da bi tebi prijalo. Verujem da želiš da pronađeš neku sredinu, fakultet koji ti može pružiti i mogućnost da se baviš pomagačkim poslovima, ali i gde možeš da iskoristiš svoje sklonosti ka prirodnim naukama. To nije nemoguće. Svakako nijedan fakultet ne isključuje mogućnost bavljena naučnim radom, to možeš da radiš sa bilo kojim fakultetom.
Predlažem ti da, za početak, uradiš naš test osobina, veština i interesovanja koji možeš pronaći ovde. Kada uradiš test, sistem će ti automatski ponuditi zanimanja koja su u skladu sa tvojim rezultatima testova, kao i fakultete koji nude obrazovanje za ta zanimanja. Verujem da ti testovi mogu pružiti okvirnu sliku šta bi moglo da odgovara tvom tipu ličnosti i tvojim interesovanjima.
Takođe, možda će ti biti od pomoći i naša bazi zanimanja. Tu možeš da odabereš oblast koja te interesuje i u okviru nje pročitaš opise određenih zanimanja.
Ako želiš, kada uradiš testove i pregledaš bazu možeš da izdvojiš par zanimanja koja ti deluju interesantno pa da mi pišeš i da malo opširinije o njima prodiskutujemo.