Pitanje savetnici

Medicinska biohemija, zaštita životne sredine ili menadžment?

Pozdrav! Baš imam dosta nedoumica i mnogo bi mi značila neka pomoć. Imam 3 opcije. Zanima me farmacija, smer medicinska biohemija, medjutim ne znam da li sam onda samo ograničena na biohemiju ili mogu da budem i farmaceut kada to završim ako se predomislim. Drugo što me zanima je zaštita životne sredine i

treća ideja je FON - menadžment. Nigde ne mogu da nadjem informacije o kasnijim zanimanjima kada završim te odredjene fakultete, kako ce ti poslovi izgledati, a to me u suštini najviše zanima. Hvala unapred!

997
pre 5 godina

Odgovor savetnice:

Hajde da pokušamo da rešimo nedoumice :) Detaljan odgovor o medicinskoj biohemiji možeš pogledati ovde. Mislim da će ti iz njega biti sve jasno, zaista ima dosta mogućnosti sa ovim zanimanjem. Više o zanimanju medicinskog biohemičara pročitaj ovde.

Što se tiče zaštite životne sredine, danas postoji veliki broj različith smerova i zvanja iz ovih oblasti. Zavisi čime bi konkretno volela da se baviš.

Na primer, neki od fakulteta na kojima možeš da studiraš i po završetku dobiješ zvanje Analitičar zaštite životne sredine su Prirodno-matematički fakultet u Novom SaduFUTURA Univerzitet SingidunumFakultet za ekologiju i zaštitu životne sredine,  Čime možeš da se baviš po završetku ovog smera možeš detaljnije pogledati i u našoj bazi zanimanja ovde.

Takođe, postoji zanimanje Inženjer zaštite životne sredine. To možeš da studiraš, između ostalog, na Fakultetu tehničkih nauka u Novom SaduTehnološko-metalurškom fakultetu u BeograduRudarsko-geološkom fakultetu...

Ekologiju možeš da studiraš na PMF-u u Novom SaduBiološkom fakultetu u Beogradu.

Postoje i studijski programi koji su u vezi sa obrazovanjem u oblasti ekoloških nauka kao što su npr. agroekologija i zaštita životne sredine na Poljoprivrednom fakultetu, ekološki inženjering u zaštiti zemljišnih i vodnih resursa na Šumarskom fakultetu i mnogi drugi. Predlažem ti da pogledaš našu bazu fakulteta i pregledaš sve studijske programe vezane za oblast koja te zanima pa pogledaš na sajtovima fakulteta bliže informacije o njima.

Detaljnije o menadžmentu na FON-u možeš pogledati ovde i ovde.

Nadam se da su ti ove informacije korisne i da će ti biti lakše da doneseš odluku kada istražiš sve mogućnosti.