Pitanje savetnici

Oligofrenolog

Četvrta sam godina FASPER-a, smer oligofrenologija. Zanima me gde sve mogu da radim po završetku studija, a da to nisu škole i vrtići. Takođe, da li bi mi master na nekom drugom fakultetu pomogao u nalaženju posla i ako da, koje fakultete preporučujete? Hvala na odgovoru.

1985
pre 5 godina

Odgovor savetnice:

Pored škola i vrtića, sa ovim smerom možeš da radiš u specijalizovanim zavodima, institutima, ustanovama za decu i mlade. Postoji sada sve veći broj privatnih edukativnih ustanova koje pružaju usluge deci sa smetnjama u razvoju. Takođe, određen broj oligofrenologa radi i samostalno.
Ukoliko ti smatraš da bi ti neki drugi fakultet sličnog usmerenja pomogao da dodatno usavršiš svoje znanje iz ove oblasti, zašto da ne. U principu, sa višim stepenom obrazovanja jesu donekle i veće mogućnosti zaposlenja, ali svakako danas mnogo više znači određeno iskustvo. Sada kada si pri kraju, ili ako upišeš neke master studije, trudi se da što više prakse u struci obavljaš, da se krećeš u okruženju sa ljudima koji se time bave, pohađaš seminare, obuke i kurseve vezane za tu oblast. Na taj način ćeš proširiti svoja znanja ali i svoju mrežu kontakata koji ti mogu biti od pomoći pri traženju zaposlenja. A koji ćeš master izabrati, zavisi samo od tvojih interesovanja i naravno, mogućnosti konkurisanja sa završenim smerom.