Pitanje savetnici

Marketing ili međunarodni menadžment na Ekonomskom ili socijalna politika i rad?

Završila sam 4 godinu srednje škole, upisala istoriju, ali se razmišljam da pauziram godinu jer mislim da to nije pravi izbor jer je mala mogućnost zaposlenja. Za sledeću godinu možda upišem marketing ili medjunarodni menadžment na Ekonomskom ili socijalna politika i rad na Filozofskom. Šta je od ova tri zanimanja najbolji izbor koje su mogućnosti zaposlenja? Inače, društvene nauke mi najbolje idu, pa ako ne ova zanimanja koja su prosperitetna sa društvenim naukama? Hvala unapred

924
pre 5 godina

Odgovor savetnice:

Nije retkost da studenti tokom studija shvate da ne žele da se bave onim što su upisali. Svaka čast što si to prepoznala i što želiš nešto drugo da upišeš.
Što se tiče Ekonomskog fakulteta, prve dve godine studija su iste, na trećoj godini se odlučuješ za smer. Po završetku dobijaš zvanje diplomirani ekonomista, za koji god smer da se odlučiš, a u dodatku diplome će ti pisati koji si konkretno modul odabrala i koje si predmete slušala. Ako se odlučiš za Ekonomski fakultet, kada budeš odslušala prve dve godine i upoznala predmete, verujem da ćeš već moći da odlučiš koji modul te najviše zanima. Moći ćeš da konkurišeš na sve konkurse u kojima se traži diplomirani ekonomista, osim ako nije naznačen neki konkretan smer koji ti nisi završila, npr. računovodstvo i revizija.
Po završetku smera Socijalna politika i socijlani rad, dobijaš zvanje socijalni radnik. Na njihovom sajtu ovde pogledaj bliže predmete, a takođe piše i gde se sve studenti sa ovim smerom zapošljavaju. Detaljnije o ovom zanimanju možeš i pročitati u našoj bazi zanimanja ovde.
Studije socijalnog rada se znatno razlikuju od studija na Ekonomskom fakultetu. Zanimanje socijalnog radnika je više usmereno radu sa ljudima u smislu pomagačkih delatnosti. Razmisli šta ti više prija, čime bi više volela da se baviš. Da li ti više odgovara rad npr. u kompanijama, ili rad sa decom i roditeljima.