Pitanje savetnici

Volela bih da radim sa malom decom

Ne znam šta da upišem. Radila sam Vaše testove i rekli su mi da treba da probam kao nastavnica ili vojno lice, volim oba smera, ali mislim da nisam za to, da sam za nešto drugo. Zanima me Vaše mišljenje, želim da je nešto u vezi dece, pošto ja obožavam malu decu. Razmišljala sam da upišem psihologiju u Novom Sadu, da budem dečiji psiholog, i neko vreme sam se držala te zamisli, ali sad počinjem da sumnjam da je to ono u čemu bih bila dobra. Ja sam organizovana osoba, koja voli da pomaže drugima, i najprirodnija sam u okolini male dece. Razmišljala sam i o tome da budem vaspitačica, to bi mi odlično odgovaralo, ali je dece sve manje i manje, a posla i nema više. Zanima me Vaše mišljenje.

852
pre 5 godina

Odgovor savetnice:

S obzirom da voliš decu, razmišljanja ti idu u dobrom pravcu. Zanimanja dečijeg psihologa ili vaspitača su baš lepa. Šta te je navelo da posumnjaš da bi bila dobra u tome? Studije su tu da te pripreme na taj posao, kao i prakse koje možeš da pohađaš u sklopu fakulteta, kao i van fakulteta. Kako budeš sticala radno iskustvo, i tvoje samopouzdanje će rasti. Niko od nas nije već prvog radnog dana znao sve savršeno.

U pravu si, u nekim gradovima ima sve manje dece i u malim mestima je teže zaposliti se u vrtiću. Međutim, u većim gradovima je velika potreba za njima, jer je broj dece sve veći i otvara se dosta privatnih ustanova.

Mislim da bi trebalo da odabereš ono što voliš i u tom pravcu se usavršavaš.