Pitanje savetnici

Medicinsko-laboratorijski tehnolog

Zdravo. Četvrta godina sam i planiram da upišem Višu zdravstvenu školu u Zemunu, smer medicinsko-laboratorijski tehnolog. Zanima me nešto više o ovom smeru? Znam čime se bavi onaj ko završi ovo, ali da li je perspektivan, kolika je plata i kako da znam da sam ja stvarno za taj posao? :)

4925
pre 5 godina

Odgovor savetnice:

Strukovni medicinsko-laboratorijski tehnolozi rade u laboratorijama u okviru zdravstvenih ustanova - bolnicama, klinikama, domovima zdravlja, institutima i sl. Njihov posao podrazumeva rad sa biološkim materijalima, što možeš zaključiti i po spisku premeta. Npr. sprovode analize krvi i pomažu lekarima u otkrivanju bolesti ili proveravaju podudarnost krvne grupe davalaca i primalaca krvi.
Što se tiče plate, koliko sam ja uspela da saznam, negde je oko proseka, ali sa višim nivoom obrazovanja i sa sticanjem radnog iskustva, ima mogućnosti za napredovanjem
.
Pogledaj spisak predmeta i razmisli da li bi ti bilo interesantno da to učiš. Možeš da odeš do najbližeg doma zdravlja i zamoliš zaposlene u laboratoriji da ti posvete nekoliko minuta i objasne kako izgleda njihov radni dan. Mislim da ćeš tako najbolje shvatiti da li bi mogla time da se baviš. U toku studija bi imala i praksu pa bi se već tada upoznala sa delokrugom poslova kojima bi mogla da se baviš.