Pitanje savetnici

Kako da postanem forenzički psiholog

Zdravo, završavam četvrtu godinu medicinske škole i spremam se za filozofski fakultet, smer psihologija. Zanima me kako da postanem forenzički psiholog? Da li preko ovog fakulteta da dodjem do toga ili je to ipak neki drugi fakultet i ako je ovaj da li posle treba da idem na neku specijalizaciju i šta tačno da završim da bih radila taj posao? Ja se nadam da ću dobiti odgovor, unapred hvala :)

5581
pre 5 godina

Odgovor savetnice:

Ukoliko bi želela da se baviš forenzičkom psihologijom, na dobrom si putu, trebalo bi za početak da upišeš psihologiju :) Ne postoji smer za to zanimanje ni na jednom fakultetu kod nas. Forenzičkom psihologijom se kod nas bave uglavnom klinički psiholozi. Trebalo bi da znaš da kod nas to nije baš kao u američkim serijama :) Ovde je glavno zaduženje forenzičkih psihologa sudsko veštačenje. Dakle, kada se desi neka nesreća ili zločin, oni procenjuju stepen uračunljivosti osobe koja je taj zločin izvršila. S obzirom da formalno obrazovanje ne postoji, postoje sertifikovani kursevi koji bi ti sigurno povećali mogućnost zaposlenja u ovoj oblasti.
Druga opcija je da se zaposliš u policiji kao psiholog. Tu bi polagala stručne kurseve koji bi te doveli do ovog zvanja. 
Detaljnije možeš pročitati u sličnim odgovorima ovde i ovde.