Pitanje savetnici

Želim da studiram biologiju, ali mi matematika i hemija baš ne idu

Draga Savetnice, osmi sam razred i imam želju da upišem gimnaziju, prirodno-matematički smer u mom gradu. Jedini problem je taj što mi matematika i hemija ne idu baš. Mislim, ja te nauke niti volim niti

mrzim,mada znam da mogu da ih naučim i imam bolje ocene, ali bi mi to teže išlo, pa je to nešto što me demotiviše da se više potrudim. Inače, odličan sam đak sa skoro svim peticama. Ono što me navodi

da upišem baš taj smer jeste to što volim ostale prirodne nauke, naročito biologiju, iz koje imam zapažene rezultate na takmičenjima. Takođe, moguće je da ću nju i upisati nakon srednje škole, i to molekularnu, ali u tom smeru ima dosta hemije. Zato želim da Vas pitam, da li je to dobar izbor jer ne želim da idem iz grada, a tehnička me baš i ne zanima, i to nijedan smer? Da li ću moći da biologiju ili možda neku drugu prirodnu nauku studiram ako ipak upišem jezički smer? Da li će mi biti gore ako ne upišem prirodni smer? Stvar je u tome što želim da se bavim prirodnim naukama. Društvene nauke i jezici mi idu odlično, ali ne želim njima da se bavim. Takođe, možete li mi reći kako da poboljašam navike učenja ova dva predmeta? Unapred hvala.

1232
pre 5 godina

Odgovor savetnice:

Bravo za uspeh u školi i na takmičenjima, nadam se da ćeš tako nastaviti.
Videla sam da gimnazija u tvom gradu ima samo dva smera, društveno-jezički i prirodno-matematički te u potpunosti razumem tvoju nedoumicu. Odlično je što već sada znaš čime bi volela da se baviš, i očigledno je da ti to ide s obzirom na tvoje rezultate na takmičenjima. 
Koliko mogu da primetim, ti si se baš lepo informisala o svemu i pitanja koja si postavila su sasvim na mestu. 
Sa društveno-jezičkim smerom bi mogla da studiraš bilo koju nauku, dakle, mogla bi da konkurišeš na bilo koji fakultet. Pošto ti već sada znaš da bi volela da se baviš prirodnim naukama, ako se odlučiš za društveni smer, i sama znaš da ćeš imati mnogo manje predmeta iz oblasti prirodnih nauka a da će akcenat biti na društvenim naukama. U tom smislu, biće ti lakše školovanje tokom srednje škole, ali  trebaće ti dodatni trud i rad kada dođe vreme za pripremu prijemnog ispita. Na društvenom smeru i biologija kao predmet se izučava samo 3 godine. Ako si se u svakom slučaju odlučila za prirodne nauke, dobro bi bilo da na tom polju radiš već sada. Hoću da kažem, ili ćeš se sada pozabaviti time što ti predstavlja poteškoće, ili će te sačekati kasnije. I sama kažeš da imaš dobre ocene iz matematike i hemije, iako ih doživljavaš kao teške. To znači da ipak možeš da ih naučiš. Tokom studija biologije ćeš imati dosta hemije. Ukoliko se odlučiš za prirodni smer, samim tim što ćeš imati više časova iz ovih predmeta, i tvoje znanje će se postepeno uvećavati i bićeš delimično spremna za fakultet. Naravno, uvek možeš kod kuće sama da vežbaš problematične oblasti. Dobro bi bilo i da se obratiš nekome iz okoline za pomoć, ko je dobar u hemiji i matematici. Takođe, privatni časovi kod nekog profesora su uvek opcija, ako za to imaš mogućnosti.